30. RECITAL PREŠERNOVE POEZIJE 2016

Drage članice, dragi člani!

Bliža se 8. februar, dan, ko naše združenje organizira tradicionalni recital Prešernove poezije pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani. Letos bo to že 30 recital! Želimo si, da bi bilo letos še slovesnejše in zato smo povabili k sodelovanju RTV Slovenija (neposredni prenos bo na 3. radijskem programu, na internetu in na TV SLO 2).

Kot vsako leto – se recital prične ob 12h.

Dogovarjamo se tudi, da vzpostavimo »zvočni most« med Ljubljano, Novo Gorico in Mariborom. In tako povežemo s Prešernovo poezijo Slovenijo in igralke in igrale na treh prizoriščih. Nova Gorica je že potrjenja, Ljubljana tudi, čakamo še Mariborčane. Na ljubljanskem Prešernovem trgu bo recital povezoval Janko Petrovec. Radijski prenos režira Alen Jelen.

Članice in člane ZDUS prosimo, da se tudi letos odzovejo povabilu za sodelovanje in nastop. Predsednike enot ZDUS-a pa naprošamo, da pomagajo pri organizaciji in da sporočijo imena nastopajočih na zdus oz. predsedniku.

Novogoričani, Tržačani in Koprčani se povežejo s predsednikom enote ZDUS Nova Gorica Andrejem Zalesjakom.

Nastopajoči po lastnem izboru izberejo eno ali dve Prešernovi pesmi. Lahko je recitacija, petje, mini performence…. Rdeča nit letošnjega jubilejnega recitala pa je »svoboda« v najširšem pomenu te besede.
K sodelovanju na recital vabimo tudi študente dramske igre in umetniške besede AGRFT! Dobrodošli.

Recital Prešernove poezije izpolnjuje svoj namen in dokaz so številni poslušalci na trgu in pred radijskimi sprejemniki. Če nam letos uspe z ljubljanskim Prešernovim trgom povezati še Novo Gorico in Maribor in vse prenašati še preko malih ekranov – bo to velika promocija in potrditev za ZDUS, poezijo, kultur, za slovenske dramske ustvarjalce. Pridružite se nam, ne ostanite doma. V teh neprijaznih časih za umetnost, kulturo in ustvarjalce je prav, da se sliši naš glas tudi s poezijo.

Prosimo vas, odzovete se povabilu in ne pozabite sporočiti predsednikom enote svojo udeležbo. Zbor bo ob 11.30 pred spomenikom. V naslednjih dneh pričakujte še dodatne informacije. Hvala!

Lep pozdrav,
B. Šturbej, predsednik
A. Jelen, tajnik