35. Recital Prešernove poezije ob slovenskem kulturnem prazniku

Združenje dramskih umetnikov Slovenije v sodelovanju s programom ARS

Ko je Prešeren skladal Zdravljico, ob koncu predmarčne dobe, je bil prihod novih časov neizogiben. Na Slovenskem je bilo vse bolj živo narodno gibanje, ki je imelo kulturni značaj. Slovenski jezik se je uveljavljal v šolstvu, postajal je jezik literature in izobražencev. Med ljudmi se je vse bolj utrjevala zavest o skupnem jeziku in enotnem slovenskem narodu nad deželnimi mejami. Pojem Slovenec je postajal vedno bolj domač in ta duh za narod prelomnega časa, je Prešeren zaobjel tudi v Zdravljici, ko je izrazil upor zoper nesvobodo in hkrati v marsičem preroško napovedal prihodnost. Podobno je bilo pred 35. leti, ko so članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije pod vodstvom takratnega predsednika Aleša Jana organizirali prvi recital na ljubljanskem Prešernovem trgu. Prireditev se je pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje države. To je bil odgovor in protest zoper namene politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo in zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže.


Jubilejni 35. recital Prešernove poezije ob slovenskem kulturnem prazniku bo letos potekal le v radijskem studiu. Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije – igralke in igralci bodo s poezijo počastili slovenski kulturni prazni z nastopom v živo iz studia Radia Slovenija. Režiser in scenarist recitala je Alen Jelen.

Verzi nikoli dokončno razkritega pesnika bodo leto odmevali tudi v mestnih središčih Ljubljane, Maribora, Kopra, Celja in Nove Gorice. Recital se prične ob 12h na programu ARS Radia Slovenija in z video prenosom na spletnih straneh MMCRTV SLO, FB ARS. 

Nastopajoči:
Aja Kobe
Alenka Kraigher
Alenka Tetičkovič
Aleš Valič
Andrej Zalesjak
Barbara Vidović
Blaž Šef
Boris Mihalj
Brane Završan
Darja Reichman
Irena Mihelič
Kristijan Guček
Lučka Počkaj
Matevž Biber
Matic Valič
Minca Lorenci
Mojca Simonič
Nataša Keser
Neda R. Bric
Nejc Ropret
Niko Goršič
Petja Labović
Polona Vetrih
Primož Forte
Radoš Bolčina
Rok Kunaver
Saša Mihelčič
Vesna Kuzmić
Vesna Pernarčič
Vladimir Vlaškalić

Violončelist: Gregor Fele
Voditeljica: Eva Longyka Marušič

Tonski mojstri: Miran Kazafura, Urban Gruden, Simon Spreitzer
Tehnična asistenta: Martin Florjančič, Matjaž Šercelj
Video: Jernej Pogačnik, Mitja Groznik
Tehnični inženir: Anže Ančimer
Tehnični producent: Grega Peterka

Asistentke režiserja: Tina Ogrin, Maja Žvokelj, Iza Pevec, Mateja Pucko