36. recital Prešernove poezije Združenja dramskih umetnikov Slovenija

Pridružite se nam v torek, 8. 2. 2022, ob 12.00 na Tretjem programu Radia Slovenija – programu Ars in prisluhnite večni Prešernovi poeziji v interpretaciji priznanih dramskih igralk in igralcev, članov Združenja dramskih umetnikov Slovenija (ZDUS).

Tradicionalni recital Prešernove poezije so v preteklih letih na Tretjem programu – programu ARS prenašali z ljubljanskega Prešernovega trga, tokrat pa so se igralke in igralci zaradi epidemioloških ukrepov s trgov slovenskih mest preselili v radijski studio. Moč Prešernovih verzov bo letos odzvanjala v Stari Ljubljani, v Mariboru, v mestnem središču Celja, v Novem mestu, v Prešernovem mestu Kranj, v središču Kopra, v Novi Gorici in v Prešernovi rojstni vasi Vrbi na Gorenjskem.

Prireditev se je pred šestintridesetimi leti začela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje skupne države. Nastala je kot odgovor in protest zoper namene politikov, da na območju nekdanje skupne države naredijo eno kulturno ministrstvo ter s tem zmanjšajo moč slovenske besede in slovenske državotvorne drže.

V režiji Alena Jelena bo recital ob slovenskem kulturnem prazniku povezovala Maja Moll, dogodek pa bo z izbrano glasbo spremljal saksofonist, aranžer, skladatelj in fizik Lenart Krečič, član Big Banda RTV Slovenija, ki sodeluje s številnimi jazzovskimi imeni, kot skladatelj pa ustvarja za raznovrstne zasedbe.

S svojimi interpretacijami našega nikoli dokončno razkritega pesnika se bodo predstavili slovenske odrske ustvarjalke in ustvarjalci. Recital bo otvorila Zdravljica, ki jo bo na začetku interpretiral Aleš Valič, ob koncu recitala pa Tone Gogala. V uro in pol dolgem recitalu pa boste lahko prisluhnili tudi drugim vrhunskim dramskim umetnikom in umetnicam:

Mirjana Šajinović, Radoš Bolčina, Minca Lorenci, Vladimir Vlaškalič, Alenka Pirjevec, Uroš Potočnik, Niko Goršič, Marjuta Slamič, Eva Stražar, Urban Kuntarič, Darja Reichman, Aja Kobe, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Petja Labović, Irena Mihelič, Lovro Zafred, Mojca Simonič, Jure Kopušar, Arna Hadžialjević, Žiga Udir, Violeta Tomić, Matic Valič, Davor Herga, Rossana Mortara, Ana Facchini, Danijel Malalan, Nebojša Pop Tasić, Patrizia Jurinčič Finžgar, Karin Komljanec, Barbara Vidović, Rok Kunaver, Vesna Kuzmić, Matija Stipanič, Miha Nemec, Nevenka Vrančič, Peter Harl in na posnetku še velika slovenska igralka Štefka Drolc.

vir