Naj bo prešeren svet!

©Saša Pavček: Naj bo prešeren svet

Letošnji 33. recital Prešernove poezije smo v Združenju dramskih umetnikov Slovenije naslovili Naj bo prešeren svet, saj želimo s Prešernovo poezijo v slovenščini in v tujih jezikih  ponesti med ljudi Prešernov duh odprtosti. S tem želimo izkazati slovensko samozavest in ne ozkosti ter samozadostnosti, ponos in ne majhnosti! Želimo peti o bratstvu in enakosti. To je dota, ki smo jo prejeli od Prešerna. Človek je enak človeku, ne glede na to, kje živi. Vsak človek hlepi po razumevanju in sprejetju. Naj danes praznično podelimo Prešernovo lepoto, sočutje in odprtost.

Združenje dramskih umetnikov Slovenije šteje okoli 430 umetnikov, ki profesionalno ustvarjamo v gledališčih in nevladnih organizacijah, med nami so upokojenci, samozaposleni in mladi prekarni umetniki  –  naša najdragocenejša in najbolj ranljiva skupina. Na današnji dan smo hvaležni, da je Prešeren postavil slovenščino ob bok velikanom kot so: Dante, Petrarca, Shakespeare. S tem dejanjem je naš narod postal enakovreden drugim narodom, naš jezik pa je našel dom med svetovnimi jeziki. S Prešernom smo postali prijateljski narod, ki spoštuje druge narode. Ceni njihovo kulturo in umetnost. Tudi to je naša dediščina, ki jo spoštujemo in negujemo. Naj torej slovenska umetnost s Prešernom na čelu še naprej plemeniti svet, naj bo zaradi slovenske umetnosti svet bolj znosen in prešeren.

Dolgost življenja našega je res kratka, kot pravi pesnik, zato je življenje treba živeti. Polno, čisto, tako kot je čista poezija. Odveč je ves balast, sovraštvo, zavist, nestrpnost, pohlep, vse smeti, vsa pozunanjenost. Življenje ima smisel, če ga delimo s soljudmi. Tako zares, kot pesnik niza besede resnice. Vredno je, da življenje živimo v svobodnem duhu in ne omejujemo svobode drugemu človeku. Da živimo vse minljive trenutke iskreno, kot so iskrena vse dobra umetniška dela, tako kot so iskrene in resnicoljubne Prešernove pesmi.

 

slika: vir