49. Festival Borštnikovo srečanje se približuje. Mi se že igramo. Pa vi?

Foto: Boštjan Lah in Matej Kristovič

49. Festival Borštnikovo srečanje
Maribor, 17. – 26. oktober 2014

49. Festival Borštnikovo srečanje se približuje. Mi se že igramo. Pa vi?

Maribor se v drugi polovici oktobra vsako leto tradicionalno prelevi v gledališko središče nacionalnih in mednarodnih razsežnosti. Mesto deset dni živi in diha s Festivalom Borštnikovo srečanje (FBS), ki je skozi desetletja postal ena od njegovih osrednjih kulturnih znamenitosti.

Letos se bo pod sloganom »Igrajmo se!« zvrstilo okoli 70 dogodkov, od gledaliških predstav, pogovorov, bralnih uprizoritev do delavnic, razstav in strokovnih srečanj.
V tekmovalnem programu, ki ga podpisuje selektorica Amelia Kraigher, bomo videli enajst uprizoritev, spremljevalni program jih bo ponudil še sedem. V sklopu spremljevalnih aktivnostih se bodo odvila tri strokovna srečanja, na ogled bo virtualna razstava lanskoletnih nagrajencev in nagrajencev leta 2011, za dijake in študente bo izvedena tudi delavnica dramskega pisanja.

Festival bo v petek, 17. oktobra odprla velika mednarodna predstava Murmel Murmel, v produkciji enega najslavnejših nemških gledališč Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz iz Berlina, ki v Slovenijo prihaja prvič v zgodovini našega gledališča sploh. »Gostili bomo zelo velikega in provokativnega madžarskega režiserja Bélo Pintérja; njegova uprizoritev Naše skrivnosti je obredla že polovico najslavnejših festivalov,« pojasnjuje Alja Predan, umetniška direktorica FBS.

V Fokusu letos Španija
Izpostavlja se Fokus Španija; v Maribor prihaja nestor katalonske dramatike Josep Maria Benet i Jornet, končno bomo gostili legendo sodobnega flamenka Israela Galvána.

Festivalsko knjižno zbirko Sodobna evropska drama je letos dopolnila nova slovenska knjiga na področju uprizoritvenih umetnosti Sodobna drama v Španiji. »Izbor dramskih besedil je bil pri tako veliki, zapleteni in kompleksni državi, kot je Španija, še posebej zahteven. Ne le geografska razprostranjenost, tudi in predvsem narodnostna in kulturna diverzifikacija iberskega polotoka sta botrovali odločitvi za izbor avtorjev in tekstov, ki so si po starosti, jeziku, slogu pisanja in tematiki kar najbolj različni,« pravi umetniška direktorica Alja Predan, ki je knjigo tudi uredila.

Avtorji in avtorica, ki so zastopani v knjigi, reprezentirajo kulturni miks svoje države. Josep Maria Benet i Jornet velja za nestorja katalonske sodobne drame, Lluïsa Cunillé kot dramatičarka pripada šoli slovitega španskega avtorja Joséja Sanchisa Sinisterre, njena posebnost je, da piše v kastiljščini, Manuel Molins je iz Valencie in je izrazito politično angažiran ter klasično pišoč avtor srednje generacije, Juan Mayorga prihaja iz Madrida in ga odlikujeta izjemna dramska pisava ter prestopanje meja uprizarjanje realnosti in literature, Patxo Telleria pa je Bask in Bilbaa in je avtor komično groteskne igre, ki je prevedena iz kastiljskega prevoda, ker prevajalca iz baskovščine pri nas še nimamo.

Vseh pet dram bo bralno uprizorjenih v izvedbi študentov AGRFT pod mentorstvom režiserke Yulie Roschina v treh popoldnevih na Prvem odru Prve gimnazije, kjer bodo prisotni tudi nekateri avtorji tekstov. Fokus Španija bo na Prvem odru Prve gimnazije Maribor, v ponedeljek 20. oktobra ob 16. uri odprla veleposlanica Kraljevine Španije v Sloveniji Anunciada Fernández de Córdova, Festival pa bo gostil tudi dvoje zelo različnih gledaliških zamisli. Spektakel Zlata doba, s katerim se inovativni plesalec flamenka in koreograf Israel Galván spominja zlatega obdobja umetnosti flamenka v 19. stoletju (na sporedu bo 20. oktobra ob 21.15), in avantgardno delo BBBB (Brickman Brando Bubble Boom) gledališča Agrupación Señor Serrano, ki se nenehno samoprenavlja in kombinira več gledaliških umetnosti (na sporedu bo 22. oktobra ob 19.00).

Domača produkcija na ogled tujcem
V okviru showcase programa se bo že peto leto zapored v Mariboru mudilo okoli 30 selektorjev in gledaliških kritikov iz tujine. »Tujcem vsako leto ponudimo kakovostno domačo produkcijo. Ta si posledično prav zato vse bolj utira pot na ugledne mednarodne festivale in na strani pomembnih strokovnih revij. Z dobrim programom, inventivno in pestro festivalsko shemo ter z brezhibno organizacijo smo si pridobili zaupanje najprestižnejših gledaliških hiš in skupin, ki brez oklevanj pristanejo na gostovanje v Mariboru,« je ponosna Alja Predan.

Tudi o partizanskem gledališču
Med domačimi dogodki se ob vseh gledaliških predstavah izpostavlja simpozij ob 100-letnici pisatelja, pesnika, scenarista in dramatika Vitomila Zupana, s konferenco pa se bodo spomnili tudi 70-letnice ustanovitve partizanskega gledališča, o katerem bosta nemara kakšno povedala tudi legendi slovenskega igralstva in nekdanja dobitnika Borštnikovega prstana Ivanka Mežan ter Aleksander Valič.

Kakor leto poprej, bo tudi letos iz Ljubljane vsak dan vozil festivalski avtobus, na voljo pa sta tudi dva festivalska abonmaja. Podrobnosti na http://www.borstnikovo.si/sl/abonmaji/.
Vpis v abonmaje poteka do 30. septembra oz. do zapolnitve mest pri blagajni SNG Maribor (T 02 250 61 15 E boxoffice@sng-mb.si), v Informacijskem središču Cankarjevega doma v Ljubljani (Prešernova cesta 10, Ljubljana T 01 241 72 99, 01 241 73 00, E vstopnice@cd-cc.si) in na Ines tours d.o.o. v Ljubljani (Židovska ul. 1, Ljubljana T 01 421 39 40 M 040 222 548 E info@ines-tours.si), kjer se lahko rezervira tudi avtobusni prevoz – Festbus, ki bo vozil na relaciji Ljubljana-Maribor-Ljubljana. Abonmaje se lahko ob vpisu plača v celoti ali v treh obrokih.

Celoten urnik dogajanja na 49. Festivalu Borštnikovo srečanje je dostopen na www.borstnikovo.si.