AKCIJA PEKINŠKA RACA!

Igralke in igralci!

 

Kolegice in kolegi iz domala vseh evropskih igralskih sindikatov in združenj (tudi plesnih in drugih) so se zavezali, da bomo konec aprila množično izvedli akcijo, ki jo FIA vodi že nekaj časa, in ki bo zelo aktualna 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine. V tej akciji sodeluje tudi ZDUS!

 

Gre za akcijo Ratify BeijingTreaty (Ratificirajte Pekinško pogodbo), pripenjam povezavo:

http://beijingtreaty.com/get-involved/

Kaj je Pekinška pogodba? Zelo na kratko: po 20 letih trdih pogajanj so se leta 2012 države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino Združenih narodov sestale v Pekingu in sestavile mednarodno konvencijo o moralnih in ekonomskih pravicah za izvajalce na filmu, TV in digitalnih avdiovizualnih medijih. Ta pogodba bo za države zavezujoča šele, ko jo bo podpisalo 30 držav podpisnic (do sedaj šele 15, tudi naša še ni med njimi). Vsi člani AIPe ste Vodnik po Pogodbi o varstvu avdiovizualnih izvedb dobili po pošti v tiskani obliki pred nekaj meseci, znova si ga lahko preberete na tej povezavi:

http://www.aipa.si/media/uploads/reports/G_kmlqXvQSE.pdf

 

FIA vzpodbuja kreativnost, zato smo akcijo preoblikovali za slovenske razmere.

Akcija je zelo preprosta in namenoma populistična, zajema pa objavo “selfijev” na družbenih omrežjih – Facebooku, Twitterju in Instagramu, na osebnih profilih in profilih ZDUSa in Fie.

Približno takole: http://beijingtreaty.com/selfies/

 

NAMEN AKCIJE je:
1. Opozoriti politike na pomembnost Pekinške pogodbe, ki bi AV igralcem omogočila pravično nadomestilo za njihove pravice.
2.  Ozavestiti kolege in širšo javnost o obstoju AIPA, FIA, ZDUS in nas motivirati, da se organiziramo kot AV igralci.
3.  Opozoriti kolege in širšo javnost na moralne in ekonomske pravice, ki bi nam morale pripadati (pa nam še ne), in seznanjanje z vsebino Pekinške pogodbe ter kaj vse prinaša njena ratifikacija.

Pa še o poteku akcije, ki smo jo poimenovali “Pekinška raca”:

k temu pozivu na akcijo so pripeti trije listi. Stiskajte sporočila (če je mogoče na A3 format), z njimi (z vsakim posebej) naredite “selfije”, in jih objavite na svojih profilih na družabnih omrežjih s komentarjem #akcijapekinškaraca, idealno bi bilo v razmaku nekaj dni, najprej selfie s prvim sporočilom, potem z drugim, in v sredo 26. aprila še z zadnjim – Ratificirajmo Pekinško pogodbo. Kdor ne uporablja družabnih omrežij, naj svoj selfi pošlje na naslov ZDUS-a.

Verjamemo, da si boste vzeli teh nekaj minut, in da bomo družabna omrežja zasuli s sporočili. Ker moramo že enkrat začeti glasno opozarjati na stvari, ki nam pripadajo!

 

 

  

 

 

  

Material za sprintati:

ratificirajmo 3

Pekinska raca

gagamo za svoje pravice 2

ga_gaga 1