Andrés Valdés y Fuentes – Medalja za zasluge pri obogatitvi slovenskega kulturnega prostora

Utemeljitev:

Ko je pantomimik Kubanec Andrés Valdés leta 1964 prišel v Ljubljano in nastopil na slovenski televiziji, so se gledalci nastopu čudili. Zakaj nič ne reče, je morda gluhonem, so začudeno spraševali. V tistem času so pantomimo poznali le redki.

Andrés Valdés je v slovenski kulturni prostor prinesel takrat novo zvrst umetnosti – sodobno pantomimo. Bil je prvi pantomimik in dolga leta tudi edini v Sloveniji. Pantomime se je učil v Parizu pri legendah te umetniške zvrsti, ki ji je namenil vse svoje življenje. Ustvarjalne vrhunce je dosegel v Sloveniji, svoji novi domovini.

Danes je njegovo delo prepoznano kot izjemno. Ne samo zaradi vrhunske strokovne ravni njegovih stvaritev. Tudi ne samo zaradi uspehov pri občinstvu, ki je bilo očarano nad njegovimi solističnimi nastopi s serijami kratkih mojstrovin, polnih humorja, a tudi grenkih resnic. Izjemen je njegov prispevek tudi zato, ker je s svojim velikim znanjem in bogatimi izkušnjami s pantomimo začel dolgotrajen proces bogatenja in širjenja okvirov slovenskega kulturnega prostora.

Kot malokdo je razumel pomen dramaturgije giba in njegove funkcionalnosti znotraj odrskih zakonitosti, soglašajo poznavalci njegovega dela. Postal je svetovalec za gib v mnogih slovenskih gledaliških hišah, pantomimo in mimo je poučeval na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, v baletni šoli v Ljubljani in lastnem Studiu za pantomimo. V gibalnih in pantomimskih veščinah je izoblikoval marsikaterega dramskega igralca. Ni ga slovenskega dramskega gledališča, kjer Andrés Valdés ne bi imel ustvarjalnega vpliva.

Je izjemna umetniška osebnost. Njegova ustvarjalna umetniška in pedagoška biografija je bogata, intenzivna in raznovrstna. S številnimi solističnimi predstavami je obredel Slovenijo in nekdanjo Jugoslavijo ter s pantomimo kot slovensko umetnostjo nastopil na številnih gostovanjih v tujini. Za svoje delo je prejel mnogo nagrad in priznanj, nazadnje leta 2010 stanovsko – bršljanov venec za življenjsko delo Združenja dramskih umetnikov.

Vir: http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/6EA0C337129B42BEC125814400348593?OpenDocument

Foto:Daniel Novakovič/STA