Biografija Milene Zupančič kot zvočna knjiga 

Čisto sveža je zvočna knjiga po biografskem romanu filmske in gledališke ustvarjalke Milene Zupančič, ki jo je napisal Tadej GolobKot bi Luna padla na Zemljo je izšla pri Založbi kakovostnih programov RTV Slovenija v sodelovanju z uredništvom igranega programa ter založbo Beletrina ob podpori Javne agencije za knjigo RS. Milenino zgodbo pa lahko od ponedeljka do petka ob 19. uri slišite tudi na programu Ars v Odprti knjigi.

“Ko zavesa pade, je konec. To, kar igralci počnemo, ni vživljanje,” je novinarju Radia Slovenija Žigi Bratošu povedala Milena Zupančič. “Nekateri pravijo, da se vživljajo in da še dolgo potem živijo z vlogo; jaz nisem te vrste. Čustveni spomin pa zelo uporabljam. Ko smo že pri smrti – recimo, da moraš na odru zaigrati, da ti nekdo umre in ti je grozno. S čim si najbolj pomagam? S tem, da se spomnim, kako je bilo meni ob takih dogodkih. Sem z glavo butala ob zid? Ne, nisem. Torej tudi na odru ne bom. Notranji čut ti pove. Nisem pa taka, da bi se tako vživela, da bi na odru zares jokala. Saj imamo različne trike, ki se jih naučiš. Pomemben je razmislek, kdaj jokati. Potem pa pogledaš v najmočnejši reflektor in solze pritečejo.”

Oddaja Odprta knjiga na Arsu bo na sporedu do 2. decembra. Zvočnico pa lahko dobite na straneh ZKP RTV Slo. 

V knjigi so vpletene še izpovedi igralki najbližjih in najpomembnejših ljudi: Radka PoličaDušana Jovanovića, hčerke Maše in Toneta Partljiča.

Zvočno knjigo so pripravili interpretka Milena Zupančič, režiser Alen Jelen in tonski mojster Nejc Pipp. Za glasbeno opremo oddahje Odprta knjga je poskrbela Darja Hlavka Godina.

Foto: Domen Pal