DOBITNIKI ŠTIPENDIJ SKLADA JERNEJA ŠUGMANA za študijsko leto 2020/21

Poročilo strokovne komisije 

Strokovna komisija Sklada Jerneja Šugmana v sestavi Jernej Lorenci, Maruša Majer, Tea Rogelj, Nik Škrlec (predsednik) in Tanja Zgonc je soglasno odločila, da med sedmimi prijavljenimi kandidatkami in kandidati dve celoletni štipendiji za študijsko leto 2020/21 prejmeta Tjaša Črnigoj in Kim Komljanec.

Zaradi epidemioloških ukrepov, še ni znano kje in kdaj bo javna razglasitev.


Tjaša Črnigoj, samozaposlena v kulturi, je po izobrazbi filozofinja, literarna komparativistka in gledališka režiserka. Letos je bila izbrana v program umetniške rezidence v Cité internationale des arts v Parizu, ki ga izvaja Francoski inštitut. Program umetniške rezidence v Cité internationale des arts je namenjen tujim umetnikom, ki želijo razvijati svoj umetniški projekt ali izvajati raziskavo v Parizu. Tjaši Črnigoj, ki se že dalj časa ob dramski spogleduje tudi z drugimi disciplinami umetnosti, predvsem s performansom, bo trimesečna rezidenca omogočila, da vzpostavi medkulturni dialog, naveže ustvarjalne stike z drugimi umetniki in umetniškimi praksami ter razširi svoje delovanje tudi v tujino.

V primeru, da bi organizatorji načrtovani termin rezidence zaradi koronske krize prestavili v naslednje leto, se Tjaši Črnigoj zagotovi, da lahko letošnjo štipendijo izkoristi takrat.

Kim Komljanec, prav tako samozaposlena v kulturi, je po diplomi iz francoskega jezika in književnosti magistrirala iz pisanja besedil in dramaturgije na Univerzi v Exetru v Veliki Britaniji. Veliko se posveča razvoju dramske pisave. Štipendija je namenjena izvedbi umetniškega projekta Načrtno gojenje nevednosti. V njegovem okviru bo napisala izvirni dramski partituri, vezani na sodobni družbeni kontekst, ter ju izpeljala skozi različna ustvarjalna postopka (pri enem bo izhajala iz likov commedie dell’arte, v drugem bo razvila psihologijo teh likov in z igralci preigravala besedilne improvizacije, vezane tudi na odzive gledalcev). K sodelovanju pri raziskavi obeh partitur bo v prvi vrsti povabila samozaposlene igralke in igralce.