“Gledališke predstave se ne da meriti samo s tržnimi vatli”

Pogovor s predsednico Združenja dramskih umetnikov Slovenije Sašo Pavček ob svetovnem dnevu gledališča.

Od leta 1962 svet praznuje dan gledališča na pobudo Mednarodnega gledališkega inštituta. Statistika pravi, da v Sloveniji dramska in druga gledališka dela zavzemajo več kot polovico gledaliških prireditev, lutkovne predstave so na drugem mestu s polovico manj predstavami, sledijo pa sodobni ples, balet, predstave eksperimentalnega gledališča in opera ter druga glasbeno scenska dela.

V današnjem času elektronskih medijev je edino še gledališče tisti prostor, kjer živo srce preko živega telesa in živega stika z gledalci prinaša neposredno energijo, kar je zdravilno.

Dramska igralka Saša Pavček, ki je tudi predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije, ocenjuje gledališče kot tisto umetnost, ki goji primarni stik, zato publika prihaja v gledališče po človeško toplino, predvsem pa po iskrenost, ki jo dajejo gledališki umetniki. Bogastvo gledališča je v živosti, ki je ne more nadomestiti denar in je ne moremo vrednotiti s številkami in denarjem. Po njenem mnenju bi bila kulturna politika lahko tudi bolj naklonjena gledalcu, kadar si ne more privoščiti nakupa vstopnice za gledališko predstavo.

 

Več na tej povezavi.