Igralska priznanja ZDUS – Nagrajenci

Strokovna komisija v sestavi mag. Neda R. Bric (predsednica), Darja Reichman in Nina Ivanišin (članici), je soglasno odločila, da so prejemniki strokovnih priznanj Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS):

 

Odličje Marija Vera

 

igralsko priznanje ZDUS za življenjsko delo,

za ustvarjanje na področju gledališke, filmske in radijske igre prejme:

                   

ANDREJ KURENT

Andrej Kurent, rojen v Beogradu, je bil od leta 1953 do 1994 član SNG Drame v Ljubljani. Nastopal je tudi v Eksperimentalnem gledališču, na Odru 57, v Ad hoc gledališču, Mestnem gledališču ljubljanskem in Prešernovem gledališču. Že kot sedemnajstletnik je od prvega slovenskega celovečernega filma Na svoji zemlji igral tudi v filmih in številnih televizijskih ter radijskih igrah. Sedem let je bil predavatelj za tehniko govora na AGRFT v Ljubljani. Poleg študentske Prešernove nagrade in zlatega lovorjevega venca na mednarodnem sarajevskem festivalu MESS je prejel tudi Sterijevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada.

Bil je tretji rod novo ustanovljene igralske akademije po drugi svetovni vojni in zagotovo eden izmed najpomembnejših za zagon repertoarja ljubljanske Drame. Ne le, da je sodeloval pri naših prvih filmih, bil je tudi eden tistih izbrancev, ki so soustvarjali slovensko eksperimentalno gledališko sceno. Igral je v številnih vodilnih in karakternih vlogah, od Shakespearovega Romea do Goethejevega Fausta, od Matička do Kaligule. Poleg izvrstno odigranih gledaliških, filmskih in radijskih vlog je še posebej slovel kot sijajen govorec, kar je vodilo h kasnejšemu poučevanju študentov na Akademiji. Kurentovo igralsko mojstrstvo je slovenska in jugoslovanska kritika z občudovanjem označevala kot odlično, intenzivno in ekspresivno.


 

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije

za igralske dosežke za leto 2017 prejme:

 

ALJOŠA TERNOVŠEK

 

Igralec Aljoša Ternovšek prejme nagrado za vlogo BAJANA v avtorskem projektu Stenica v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj; za vlogo REFERENTA v predstavi Pesmi živih mrtvecev avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega ljudskega gledališča Celje; ter za vlogo BRANILCA v Terorju Ferdinanda von Schiracha v režiji Eduarda Milerja in produkciji Prešernovega gledališča Kranj.

Aljoša Ternovšek s svežino in odprtostjo do novih trendov, konceptov in projektov oblikuje tako komične kot kompleksno zastavljene karakterne psihološke vloge, najraje in najbolje pa se znajde v angažiranih avtorskih projektih, ki od njega zahtevajo vsestranski avtorski angažma. Suveren v vsaki vlogi, zmeraj iščoč in presenetljiv v transformacijah, natančen v karakterizacijah in nemirnega ter raziskovalnega duha je Aljoša Ternovšek igralec, ki z vsako vlogo znova odkriva nove plasti svojega igralskega izraza.


 

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije

za igralske dosežke za leto 2017 prejme:

 

JURIJ ZRNEC

 

Igralec Jurij Zrnec prejme nagrado za vlogo Kreona v Sofoklejevi Antigoni v priredbi Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja; za vlogo Hvastje v Cankarjevih Hlapcih v režiji Janeza Pipana; in za vlogi Žana Govekarja in Olafa Rasmundsena 2 v Korunovem Svetem možu v režiji Matjaža Zupančiča; vse v produkciji SNG Drame Ljubljana.

Kreona je oblikoval kot kompaktno izklesan lik, ki prehodi pot od brezobzirno maščevalnega tirana do ranjenega človeka. S kompleksno in inventivno vlogo učitelja Hvastje se je na več ravneh izrazito odmaknil od v tradicionalne upodobitve zakoreninjenih klišejev in poudarkov, v Svetem možu pa je s svojim izjemnim občutkom za komične podrobnosti oblikoval dve, med seboj radikalno različni vlogi.Jurij Zrnec je zrel karakterni igralec s širokim razponom raznolikih, odlično odigranih vlog in ustvarjalec najbolj zahtevnih vlog slovenske in tuje dramske literature.