Igralske nagrade ZDUS – Nagrajenci

Igralsko nagrado ZDUS »Marija Vera« za življenjsko delo prejme:
VLADIMIR JURC

 

Igralec Vladimir Jurc je v svoji dolgoletni karieri ustvarjal v Slovenskem mladinskem gledališču, potem kot svobodni umetnik v različnih slovenskih gledališčih, bil je profesor za dramsko igro in umetniško besedo na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, trenutno pa deluje v Slovenskem stalnem gledališču Trst, kjer je ob vrhunskem umetniškem delu, ki je zaznamovalo njegovo življenje, še vedno nosilec repertoarja, igralski steber tega gledališča in zaradi svojega odnosa do igralskega poklica vzornik mlajšim generacijam. Igralsko ustvarjanje v predstavah od antične do sodobne dramske literature je njegovo ime ustoličilo pri slovenskem gledališkem občinstvu in strokovni kritiki. V več kot štiridesetih letih ustvarjanja je sodeloval z mnogimi pomembnimi slovenskimi in tujimi režiserji in s svojo strastjo do igre, predanostjo, iskanjem vedno novih poti in izrazov pri oblikovanju vlog ter s skrajno profesionalnim odnosom do dela potrdil, da je eden najprepoznavnejših in najmarkantnejših igralcev slovenskega gledališkega prostora.

 


Igralsko nagrado ZDUS »Duša Počkaj« za dveletno obdobje prejme:
MIRJAM KORBAR

Igralka Mirjam Korbar, članica Mestnega gledališča ljubljanskega, prejme nagrado za vlogo Sofíe Cuevas v uprizoritvi Vrh ledene gore v režiji Mojce Madon in za vlogo Katarine v uprizoritvi Tih vdih v režiji Nejca Gazvode. V obeh uprizoritvah je prepričala s poglobljeno analizo dramskih likov in z natančnostjo v razbiranju dramskega materiala. Z izjemno igralsko zrelostjo, iskreno predanostjo in silovitim ustvarjalnim zamahom, z iskrivostjo, igralsko lucidnostjo, tenkočutnim humorjem in globino je ustvarila do popolnosti dodelani vrhunski igralski stvaritvi.

 


 

Igralsko nagrado ZDUS »Duša Počkaj« za dveletno obdobje prejme:
BRANKO ZAVRŠAN

 

Branko Završan, igralec Slovenskega ljudskega gledališča Celje, prejme nagrado za vlogo Andréja v uprizoritvi Oče v režiji Jerneja Kobala. S prepričljivo transformacijo in uporabo vseh igralskih izraznih sredstev je Branko Završan ustvaril presunljiv lik bolnika, ki se izgublja v pokrajinah spomina, in izrisal telesni propad in duševni razkroj človeka, ki izgublja samega sebe. Njegove reakcije so nepričakovane, neulovljive, nepredvidljive, igralsko dovršene, izdelane do najmanjše podrobnosti. Branko Završan je ustvaril polnokrven in kompleksen lik, ki v gledalcu pusti močan vtis, kakor ga v gledališču v njegovi minljivosti lahko pusti le velik igralec.