Igralske nagrade ZDUS – Nagrajenci

IGRALSKO NAGRADO ZDUS “MARIJA VERA” za življenjsko delo prejme
igralka  MARIJANA BRECELJ

Marjana Brecelj, ena najprepoznavnejših in najmarkatnejših igralk slovenskega gledališkega prostora, je v svoji bogati gledališki in filmski karieri vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja ustvarila več kot sto gledaliških vlog in  nastopila v več kot petdesetih celovečernih filmih, nadaljevankah ter radijskih igrah. Poleg uprizoritev, ki jih je več desetletij soustvarjala v svojem matičnem gledališču v ljubljanski Drami, je sodelovala v številnih uprizoritvah drugih gledališč, tudi v eksperimentalnih in neinstitucionalnih projektih.

V najširšem spektru vlog in ustvarjanju v žanrsko raznolikih uprizoritvah se Marijana Brecelj ni ustavila niti pred največjimi izzivi. Pri oblikovanju vlog jo odlikuje polnokrven igralski dar, izjemen notranji posluh za pristnost dramskih junakinj, posebna občutljivost ter odprtost do človeške bolečine, tenkočuten humor, razigranost, vitalna erotičnost in sugestivno poglabljanje v intimni svet junakinj. Kot spiritus agens igralskega ansambla je v sleherni gledališki predstavi dokazala, da ni velikih in majhnih vlog, so le velíki igralci, ki sprejmejo vsak izziv in ga predano izpeljejo do konca. 

Njeno do konca profesionalno delo, razkošje in lepota igralskega izraza, ustvarjalnost in neusahljiva strast do gledališča jo uvrščajo v sam vrh slovenskega igralskega Parnasa. 

IGRALSKO NAGRADO “DUŠA POČKAJ”
za dveletno obdobje prejme
igralka LIZA MARIJINA  (igralka SNG Drama Maribor)

za vlogi v uprizoritvah Lov na čarovnice v režiji Janusza Kice in Grmače v režiji Nine Rajić Kranjac. Znotraj dveh različnih režijskih poetik je Liza Marijina pokazala svoj nepredvidljivi igralski izraz z lucidnostjo, duhovitostjo in prefinjenim čutom za kompleksne ženske like.

Kot Abigail Williams v Lovu na čarovnice igralka prepričljivo in z izjemno notranjo močjo kreira pretresljiv in srhljiv portret ranljive mlade ženske, ujete v svojo temno, uničujočo plat; kot Gospa Smrt v Grmačah pa kot neke vrste gledalčev vodič po zapleteni poetični pokrajini Zajčevega besedila gledališko formo izkoristi za raziskovanje različnih odsevov in interpretacij, ki jih ponuja vseprisotnost tega kameleonskega lika skozi celotno uprizoritev.

Liza Marijina je igralka mlajše generacije, ki s svojimi vlogami dokazuje, da je izjemen talent, ki ga odlikujejo karizmatičnost, senzibilnost in izjemna notranja moč.

IGRALSKO NAGRADO “DUŠA POČKAJ” za dveletno obdobje prejme
igralec BLAŽ SETNIKAR (igralec PG Kranj)

za vloge  v uprizoritvah Naš razred v režiji Nine Rajić Kranjac, Ob zori v režiji Žige Divjaka in Strahovi v režiji Igorja Vuka Torbice.

Blaž Setnikar je gotovo eden najprodornejših igralcev mlajše generacije. V zadnjih nekaj letih se je izoblikoval v pretanjenega interpreta psihološko najzahtevnejših vlog. Je igralec izjemne senzibilnosti in emocionalne eruptivnosti, v vsako vlogo se poglobi z vso analitično pronicljivostjo in jo prepoji s totalno fizično brezrezervnostjo. V zadnjih dveh sezonah je s svojim izjemnim občutkom za sodobno psihološko igro potrjeval igralsko zrelost, ki svojo prepričljivost črpa iz psihološke poglobljenosti, izredne psihofizične erupcije ter pretanjenega igralskega instinkta. Iz takšne snovi je stkan Setnikarjev nevarni in fizično naelektreni Rysiek v Našem razredu, do skrajne meje fizične in psihične vzdržljivosti pretresljivi Marko v Cankarjevih izbranih delih Ob zori in psihično razrvani Osvald Alving v Ibsenovih Strahovih.