JAVNO PISMO V BRAN SVOBODI UMETNIŠKEGA DELA V GLEDALIŠČU

Al Bog slavca ni posvaril,

le posvaril je puščavca:

»Pusti peti moj’ga slavca,

kakor sem mu grlo ustvaril!«

France Prešeren: Orglar

Vsak umetnik ima svoj edinstven glas, njegova dolžnost in pravica je, da s svojim glasom svobodno poje, kot mu glas domišljije –  matere vseh umetniških del – narekuje.

Umetniško delo je vedno tudi metafora. Ta lahko trči ob trdo glavo, da umetnika zaboli ob udarcu, lahko pa glavi odpre nove možnosti razmišljanja, čustvovanja in delovanja za vsakršen napredek. In na to drugo umetniki stavimo. Pogumno, trmasto, kritično, odklanjajoč kompromise in lagodnost v prilagajanju popularnemu okusu. Vsak dela na sebi lasten način. Umetniško delo je vedno čustven izraz umetnika, v tem je njegova lepota in moč. Že od začetka 20. stoletja je lahko tudi provokacija, danes so izrazi gledališča in dramskih pisav raznoteri, a vse izvira iz ljubezni ene: ustvariti nekaj, česar še ni bilo. Ne zato, da bi bilo sočloveku na svetu slabše, marveč bolje!

Zato se člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije postavljamo v bran svobodi umetniškega dela v gledališču, v bran strokovnosti članom komisije Prešernovega sklada in letošnji nagrajenki Prešernovega sklada, dramatičarki in gledališčnici Simoni Semenič, tudi večkratni Grumovi nagrajenki, katere dramska besedila so bila uspešno uprizorjena doma in v tujini.

Gledališče postavlja družbi ogledalo, je znana Shakespearova misel iz Hamleta. Naloga gledališča je tudi, da razbije ogledalo, če se v njem družba samo samovšečno ogleduje. Gledališče išče več, pogosto opozarja na krivico in resnico. Danes je gledališko ogledalo popljuvano z anonimnim barbarizmom s spletnih portalov in nekaterih medijev. Populistično blatenje umetnika, ki ima kritičen pogled, je nedopustno in družbeno škodljivo. Tovrstni napadi so napadi na svobodo umetniškega dela vseh ustvarjalcev. Evropsko sodišče za človekove pravice je že večkrat opozorilo, da si umetniki v svojem kritičnem izražanju lahko privoščijo več kot drugi državljani in da mora za njihova umetniška dela veljati tudi večja družbena tolerantnost.

Združenje dramskih umetnikov Slovenije protestira proti vsaki obliki sovražnosti v gledališkem in slovenskem prostoru ter se zavzema za svobodo umetniškega izražanja.

 

V Ljubljani, 12.2.18                     Saša Pavček, predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije

 

 

foto: