Javno poslušanje radijskih iger v Gledališču Glej

Na tradicionalnih Nočeh v Stari Ljubljani bo svoj kulturni in umetniški program predstavil Tretji program Radia Slovenija – program Ars. Pridružite se nam 27., 28. in 29. avgusta pri branju romana na dah, pri recitalih, poslušanju radijskih iger, premieri radijsko-gledališke igre in na razglasitvi zmagovalne kratke zgodbe z natečaja programa Ars.
V Gledališču Glej in neposredno na programu Ars boste lahko v četrtek, 27. avgusta, od 20. ureposlušali javno branje romana Alessandra BariccaTrikrat ob zori. Roman je v prevodu Janka Petrovca izšel letos, popisuje pa zgodbo o moškem in ženski, ki se srečata trikrat, toda vsakič je edinkrat in prvič in zadnjič. Ob vsakem srečanju je njuno starostno razmerje drugačno: v prvem delu se srečata v srednjih letih, v drugem delu starec in najstnica, v tretjem pa zrela ženska in deček. Zgodbo bodo interpretirali Janko Petrovec, Jernej Gašperin in Nataša Barbara Gračner, režiral jo bo Klemen Markovčič.
Petkov program bomo začeli v Gleju z mladinsko uspešnico, povzeto po knjigah Dima Zupana. Ob 10. uri bo z nami labradorec Hektor, ki se bo tokrat srečal z ribjo usodo, mi pa bomo spoznali njegov prihod v družino in doživljanje vsega novega.
Pisatelj je za Zgodbe nekega Hektorja dobil najvišji nagradi za mladinsko literaturo: desetnico (2010) in večernico (2012), radijska igra pa je lani v Bratislavi prejela nagrado prix ex aequo kot najboljša radijska igra za otroke. Besedila je za radio priredila režiserka nadaljevanke Irena Glonar. Igrajo Zvone Hribar, Patricija Sekelj, Katja Pehlič, Sabina Kogovšek, Uroš Smolej, Vesna Jevnikar, Ivo Ban, Silva Čušin in Saša Mihelčič. Radijsko igro za otroke bosta skupaj z najmlajšimi poslušala tudi kužka Zac in Wish ter pod vodstvom trenerke Leje Anžur pokazala, kaj sta se naučila v pasji šoli.
Ob 14. uri bomo v Gleju predstavili kratko dokumentarno radijsko igro Dragi Slovenci, glasovni testament Ivana Krambergerja, ki povezuje misli enega njegovih zadnjih govorov iz leta 1992, mesec dni pred sluteno smrtjo. Avtor igre je Igor Likar, ki je pripravil tudi zvočno študijo morskih ambientov Ecophonia maris; ta bo sledila Krambergerjevemu testamentu.
V »dnevni sobi Gledališča Glej« bomo nadaljevali z radijsko igro Boštjana Tadla Družinski človek. V nerazrešljiv primež poslovnih odnosov, družine in strastnega čustva se ujameta poslovni sekretar in spremljevalka, v starem jeziku zvodnik in dekle na poziv na visoki ravni. V igri, ki jo je režiral Jože Valentič, igrajo Uroš Fürst, Ana Hribar, Samo Jakoš, Gašper Tesner, Samo Gašperšič, Eva Furlan in Janko Petrovec.
Sledila bo dokumentarna radijska igra Ta poklic ni poklic, v kateri režiserka Špela Kravogel predstavlja našega priznanega dramskega igralca Radka Poliča.
Iz priljubljene radijske interaktivne serije Pri psihiatrubomo predvajali del z naslovom Obupan sem, ker se bo moja ljubica poročila. Poročenega Simona, ki prešuštvuje, igra Matjaž Tribušon, njegovo ljubico, ki se bo poročila z moškim, za katerega ljubimec prvič sliši, pa Maša Derganc Veselko. Njun psihiater je Alojz Svete. Serijo je napisala Mateja Perpar, režiral Klemen Markovčič.
Javno poslušanje radijskih iger v Gledališču Glej bomo končali s kratko radijsko igro Mimo grede. Napisal jo je Andrej Blatnik, v središče pa postavlja kamen, ki lepi nase motive, pomene, stanja. Miniaturko je režirala Ana Krauthaker.
5 minut po koncu dogajanja v Gleju, ob 17. uri, se bomo preselili na oder na Bregu. V neposrednem prenosu na 1. programu Radia Slovenija v oddajo Studio ob 17-ih bomo prenašali pogovor na okrogli mizi o podnebnih spremembah, vodi, onesnaževanju okolja, sonaravnem razvoju, pa tudi o ekološkem aktivizmu. Pogovor Koliko planetov imamo na voljo? z dr. Lučko Kajfež Bogataj, Ireno Majcen, Urošem Macerlom in dr. Dušanom Plutom bo vodil Marko Golja.
Ob 19. uri nas obiščite pri istem odru, na sporedu bo Literarni nokturno. Zelena pesem je tema literarnega nokturna, poezija pa pripoveduje o pomenu harmonije med človekom in naravo, o uničevanju narave, brezbrižnosti do okolja. Ob nastopih Saše Mihelčič, Mateja Puca in Lada Jakše poslušajte pesmi Kajetana Koviča, Hai Zija, Emily Dickinson, Pabla Nerude, Jureta Detele in drugih. Neposredni prenos nokturna bo na programu Ars.
Znova vas vabimo ob 20. uri v Glej na premieroradijsko-gledališke igre Tolkalo avtorice Saške Rakef. Igra, v kateri se spopadeta svobodna gospodarska pobuda in mali človek, bo razkrila, kdo komu odreže glavo, ko David vrže kamen v Goljata. V režiji Alena Jelena bosta nastopila Gaber K. Trseglav in Barbara Vidovič. Premiero boste lahko poslušali tudi v neposrednem prenosu na programu Ars.
Ob koncu sobotnega večera z Arsom vas vabimo naoder na Bregu, kjer bomo ob 21.15 razglasilizmagovalca natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2015. Ob razkritju avtorja ali avtorice bosta najboljše delo med 379 prispelimi zgodbami v živo interpretiralaSaša Mihelčič in Matej Puc. Neposredni prenos razglasitve zmagovalca in interpretacija zmagovalne kratke zgodbe bosta na Arsu.
Arsove noči v Stari Ljubljani bomo sklenili s sobotnimLiterarnim nokturnom. Ob 19. uri se nam lahko pridružite na Starem trgu pri interpretaciji Zvezd v slovenski poeziji. Pesmi Franceta Prešerna, Simona Gregorčiča, Frana Levstika, Simona Jenka, Lili Novy, Josipa Murna Aleksandrova, Dragotina Ketteja, Franceta Balantiča, Gregorja Strniše, Marjana Krambergerja in Toneta Pavčka bo interpretiral dramski igralec Tone Kuntner. Večer astronomske poezije pod režiserskim vodstvom Špele Kravogel bo z razmišljanjem in nagovorom povezal fizik in astronom prof. Boris Kham. Literarni nokturno poslušajte v prenosu na programu Ars.
Tretji program Radia Slovenija pripravlja Arsove noči v Stari Ljubljani v sodelovanju z Ustanovo Imago Sloveniae – Podoba Slovenije in Gledališčem Glej. Vse prireditve so javne in brezplačne.

Vir

PROGRAM:

27. avgust ob 20-22, Glej, prenos na program ARS
Alessandro Baricco: Trikrat ob zori (javno branje romana)

28. avgust v Gledališču Glej

Ob 10:00 Dim Zupan-Irena Glonar: Hektor in ribja usoda, radijska igra za otroke z animacijo
Ob 14:00 Igor Likar: Dragi Slovenci, dokumentarna radijska igra
Ob 14:15 Igor Likar: Ecophonia maris, zvočna študija morskih ambientov
Ob 14:30 Boštjan Tadel: Družinski človek, radijska igra
Ob 15:00 Špela Kravogel: Ta poklic ni poklic, portret Radka Poliča
Ob 15:25 Mateja Perpar: Obupan sem, ker se bo moja ljubica poročila, kratka radijska igra
Ob 16:00 Andrej Blatnik: Mimo grede, kratka radijska igra
Ob 20:00 Saška Rakef: Tolkalo, premiera radijsko-gledališke igre s prenosom na program ARS

foto:hotelpark.si