Jožica Avbelj

Igralka
VSI ČLANI ZDUS

foto: arhiv MGL

Jožica Avbelj se je rodila 15. novembra 1951 v Postojni. Na AGRFT je študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku dramskega igralca Poldeta Bibiča. Absolvirala je v vlogi Agave v Evripidovih Bakhantkah, za katero je prejela Borštnikovo nagrado. Leta 1975 je diplomirala in takoj postala članica MGL. Že med študijem je sodelovala v Eksperimentalnem gledališču Glej in vzbudila pozornost predvsem v uprizoritvi Spomenik G Bojana Štiha, za katero je prejela Borštnikovo nagrado.

V MGL je do danes odigrala več kot 70 vlog. Od velikih kreacij slovenskih dramskih junakinj omenimo Nino, Lojzko in Heleno (I. Cankar, Kralj na Betajnovi, Hlapci, Za narodov blagor), Ismeno (D. Smole, Antigona) ter Veroniko (M. Kmecl, Friderik z Veroniko ali Grof Celjski danes in nikdar več). Oblikovala je tudi mnogo ženskih likov iz svetovne dramske zakladnice, klasične in sodobne. Bila je Donja Rosita (F. García Lorca, Donja Rosita ali Kaj pravijo rože), Millerjeva žena (F. Schiller, Spletka in ljubezen), Ofelija (W. Shakespeare, Hamlet), Katarina (W. Shakespeare, Ukročena trmoglavka), B (E. Albee, Tri visoke ženske), Dorina (Molière, Tartuffe), Ruth (D. Margulies, Zgodba o uspehu), Martha (E. Albee, Kdo se boji Virginie Woolf?), Marfa Ignatjevna Kabanova (A. N. Ostrovski, Nevihta).

Igrala je tudi v drugih slovenskih gledališčih: v ljubljanski Drami je igrala Silvijo v Dvojni preizkušnji ljubezni P. de Marivauxa, Lulu v Duhu zemlje F. Wedekinda …, v PDG Novi Gorici Leonido/Phociona v Zmagoslavju ljubezni P. de Marivauxa, v več vlogah je sodelovala tudi v Eksperimentalnem gledališču Glej, SLG Celje …). Veliko je gostovala v tujini (v mnogih evropskih državah, pa tudi v Kanadi, ZDA in Avstraliji). Vloge je oblikovala tudi v več kot 20 filmih (nazadnje v Piran-Pirano Gorana Vojnovića), številnih televizijskih dramah in nadaljevankah (Se zgodi, Moji, tvoji, najini …) in radijskih igrah (več kot 60).

Za svoje delo je prejela veliko pomembnih nagrad, med njimi kar sedem Borštnikovih nagrad za igro in kot krono leta 2001 Borštnikov prstan.

Od 1996 predava na AGRFT, od leta 2006 pa je redna profesorica za dramsko igro.

V MGL je zaposlena od 1. 9. 1975.

Nagrade:
1972 Borštnikova diploma in nagrada za vlogo v Spomeniku G B. Štiha, EG Glej
1974 Diploma Borštnikovega srečanja za vlogo Agave v Evripidovih Bakhantkah, AGRFT
1978 Nagrada 7 sekretarjev SKOJ-a za vlogo Donje Rosite v Donji Rositi ali Kaj pravijo rože F. G. Lorce, MGL
1978 Borštnikova nagrada za vlogo Donje Rosite v Donji Rositi ali Kaj pravijo rože F. G. Lorce, MGL
1979 Zlata ptica za vlogo Donje Rosite v Donji Rositi ali Kaj pravijo rože F. G. Lorce, MGL
1980 Bronasta vrtnica na Novogoriškem srečanju malih odrov za vlogo Veronike v Frideriku z Veroniko ali Grofu Celjskem danes in nikdar več M. Kmecla, MGL
1981 Župančičeva nagrada za vlogo Veronike v Frideriku z Veroniko ali Grofu Celjskem danes in nikdar več M. Kmecla, za vlogo Millerjeve žene v Spletki in ljubezni F. Schillerja in za vlogo Lojzke v Hlapcih I. Cankarja – vse MGL
1981 Sterijeva nagrada za vlogo Lojzke v Hlapcih I. Cankarja, MGL
1984 Borštnikova nagrada za vlogo Ofelije v Hamletu W. Shakespeara, MGL
1985 Nagrada Prešernovega sklada za vlogo Ofelije v Hamletu W. Shakespeara in za vlogo Sare Norman v Otrocih manjšega boga M. Medoffa – oboje MGL
1985 Nagrada na MESSu v Sarajevu za vlogo Sare Norman v Otrocih manjšega boga M. Medoffa, MGL
1987 Borštnikova nagrada za vlogo Španske kraljice v Španski kraljici P. Božiča MGL
1988 Dnevnikova nagrada za vlogo Katarine v Ukročeni trmoglavki W. Shakespeara, MGL
1994 Borštnikova nagrada za vlogo Helene v komediji Za narodov blagor I. Cankarja, MGL
1997 Borštnikova nagrada za vlogo B v Treh visokih ženskah E. Albeeja, MGL
1998 Žlahtna komedijantka na Dnevih komedije v Celju za vlogo Dorine v Tartuffu J. B. P. Molièra, MGL
2001 Dnevnikova nagrada za vlogo Ruth v Zgodbi o uspehu D. Marguliesa in za vlogo Tereze v Spominu vode S. Stephenson – oboje MGL. Nagrado si delita z Bernardo Oman.
2001 Borštnikov prstan