Neigralska priznanja ZDUS – Nagrajenci

Strokovna komisija v sestavi mag. Neda R. Bric (predsednica), Darja Reichman in Nina Ivanišin (članici), je soglasno odločila, da so prejemniki strokovnih priznanj Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS):

»Veliki bršljanov venec«,

priznanje za življensko delo, in sicer za vsestransko gledališko ustvarjanje s poudarkom na dramaturgiji, prejme:

 

LIVIJA PANDUR

 

Dramaturginja Livija Pandur je svojo poklicno pot začela v gledališki skupini Tespisov voz. Po študiju na AGRFT je kot dramaturginja delala v različnih predstavah ljubljanskih gledališč, med letoma 1991 in 1996 je bila kot dramaturginja zaposlena v Drami SNG Maribor.

Dramaturško je oblikovala vse predstave v režiji Tomaža Pandurja. Od ustanovitve mednarodne gledališke organizacije Pandur.Theaters leta 2002 je kot njena producentka in dramaturginja uspešno sodelovala s festivali in gledališči po vsem svetu, kar jo zagotovo postavlja na mesto ene izmed slovenskih dramskih umetnic, ki so najtrdneje vpete v mednarodne gledališke tokove. Po letu 2016 je na oder postavila tudi dve predstavi, ki sta ju načrtovala skupaj s Tomažem Pandurjem: Brezmadežna/Immaculata v Drami SNG Maribor in novo postavitev baleta Simfonija otožnih pesmi v SNG Operi in baletu Ljubljana.

Glavnina Livijine gledališke poti je povezana z opusom njenega brata, prezgodaj preminulega Tomaža Pandurja. Čeprav je bil kot režiser in izrazito karizmatična osebnost vso njuno skupno pot v ospredju oz. pred očmi javnosti izpostavljen predvsem on, je neprecenljiv delež k njegovim predstavam s svojimi zamislimi, subtilnostjo in pronicljivo mislijo prispevala Livija Pandur. Tako je vseskozi pomagala graditi in oblikovati bratov vedno prepoznavni ter markantni režijski rokopis, v katerem je nespregledljivo vlogo odigrala konsistentna, zaokrožena idejno-interpretativna dramaturška vizija Livije Pandur.

Livija Pandur je dramaturginja, snovalka, premišljevalka, ohranjevalka in vsestranska gledališka ustvarjalka, ki je s svojim delom neizbrisno zaznamovala slovensko in širšo gledališko pokrajino.


»Bršljanov venec«,

priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije

za umetniške dosežke na gledališkem področju za leto 2017 prejme:

 

IVAN PETERNELJ

 

Ivan Peternelj prejme priznanje Bršljanov venec za koreografijo v predstavi Svetlane Makarovič in Jureta Novaka Pasja procesija v režiji Jureta Novaka in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča ter CUK Kino Šiška; za režijo in koreografijo predstave Sergeja Sergejeviča Prokofjeva Peter in volk v produkciji SNG Opere in baleta Ljubljana; in za režijo predstave Oscarja Wilda Jetniška balada v produkciji Mini teatra, Gledališča ŠKUC in Društva za umetnost AVGUS.

Vse tri predstave dokazujejo, da gre za izjemnega odrskega umetnika, ki v pravem pomenu besede uteleša potrebe sodobnega časa, saj omogoča povezave med različnimi zvrstmi odrskih umetnosti in udejanja vrline ter veščine, ki se izrazijo v umetniških kreacijah izjemno širokega spektra.

V ustvarjalnem opusu Ivana Peternelja pomembno vlogo zavzemajo pretanjeni avtorski projekti, v katerih goji lastni gledališki svet, ki ga odlikujejo poetičnost, avtorska avtentičnost in nestandardni občutek za lepoto.