Neigralske nagrade ZDUS – Nagrajenci

Nagrado ZDUS »Polde Bibič« za življenjsko delo prejme
DARJA HLAVKA GODINA

Darja Hlavka Godina že od svojih študijskih let ustvarja kot glasbena oblikovalka, komponistka, urednica za glasbo na Hrvaškem radiu in RTV Slovenija. Leta 1998 se zaposli v Uredništvu igranega programa Radia Slovenija in kot glasbena oblikovalka (so)oblikuje radijske igre, dokumentarne radijske igre, literarne, otroške in mladinske oddaje.  Veliko radijskih iger, v katerih ustvari zvočno – glasbeno podobo, sodeluje na pomembnih mednarodnih radijskih (medijskih) festivalih (Prix Europa, Prix Italija, Prix Ex Aequo, Prix Marulić …). Številne so bile nagrajene (npr. Zgodbe nekega Hektorja in Stvari, ki jih je treba narediti pred smrtjo) ali uvrščene v finale oz. short-listo. V radijskem arhivu nacionalnega radia se nahaja več sto literarnih oddaj, literarnih večerov in radijskih iger, ki jih je s svojim umetniškim izrazom obogatila Darja Hlavka Godina.

Posebno poglavje njene bogate ustvarjalne poti je soustvarjanje uprizoritev, kjer je prepoznana kot izvrstna glasbena oblikovalka, glasbena dramaturginja ter oblikovalka celostne zvočne podobe. S svojo prepoznavno poetiko je sooblikovala številne uprizoritve, kot na primer, Rdeča in Jaltska igra – Poigra (SNG Drama Ljubljana), Zgodbe vsakdanje norosti in Češnjev vrt (MGL), Na valovih (SSG Trst), Helverjeva noč in Hilda (PG Kranj), ki se jim pridružujejo še mnoge v drugih gledaliških hišah. Posebno predanost je mogoče opaziti pri njenem sodelovanju z ljubiteljskimi gledališčniki (Šentjakobsko gledališče Ljubljana) in pri izveninstitucionalnih projektih. Uprizoritve pri katerih sodeluje so prejele več nagrad in so bile uvrščene v festivalske programe. Sodeluje z režiserji različnih poetik in generacij, kar priča o širini njenega ustvarjalnega izraza.

Darja Hlavka Godina že več kot tri desetletja ustvarja v najzahtevnejših radijskih pa tudi gledaliških projektih. Ni zgolj glasbena oblikovalka, ampak s svojim ustvarjanjem posega tudi na področji glasbene dramaturgije in režije zvoka. V radijskih igrah in  gledaliških uprizoritvah ne oblikuje samo glasbe in ne izbira samo zvočnih efektov, marveč s svojim širokim znanjem, tenkočutnostjo ter bogatimi izkušnjami sodeluje pri razvoju slovenske umetniške radiofonije. Na področju radiofonije sodi med nepogrešljive ustvarjalke in zrele umetniške osebnosti.


Nagrado ZDUS »Marko Slodnjak« za dveletno obdobje prejme:
IVANA DJILAS

Eruptivna življenjska sila režiserke Ivane Djilas, ki se loteva tabuiziranih tem, vprašanj povezanih z drugačnostjo,  v svojih žanrsko raznolikih predstavah združuje intimnost, magičnost in družbeno aktualnost. Dramske predloge neustrašno prepleta z živo glasbo, videom, gibom, lutkami in kabaretom, pa vendar vedno ohranja intimno identifikacijsko točko, ki stremi k preseganju stereotipov. V zadnjih dveh letih se je Ivana Djilas režijsko podpisala pod kar deset uprizoritev, njene predstave pa odlikuje ansambelska igra in vedno znova drugačen metagledališki jezik, ki ga izumlja.