Nekaj v zraku- Katji Levstik v slovo

V Združenju dramskih umetnikov Slovenije smo z žalostjo sprejeli vest, da se je malo pred svojim 74. rojstnim dnevom poslovila igralka in pevka Katja Levstik.

Katja je svoje življenje posvetila glasbi in gledališču, bila je dolgoletna članica ljubljanske Drame, kolegica, ki smo jo imeli radi in jo spoštovali, saj je v vsako ustvarjalno ekipo prinesla svoje izkušnje in pozitivno naravnanost.

Na AGRFT je diplomirala leta 1975, poprej pa se je ukvarjala z glasbo, igrala je klavir, pela popevke in šansone. Že leta 1963 je njen glas obogatil Slovensko popevko, na festivalu je zapela znamenito pesem Orion na besedilo Gregorja Strniše in z avtorsko glasbo Jureta Robežnika, pesem, ki bo večno živela med nami.

Na odru ljubljanske Drame je nastopala od leta 1977, ko je postala članica ansambla in vse do upokojitve. Odigrala je vrsto raznolikih in markantnih vlog, v spominu ostaja zlasti v predstavah: Grad Franza Kafke, Prijatelji Kobo Abeja, Ponorela lokomotiva Witkiewicza, pa v Brechtovi igri Ustavljivi vzpon Artura Uia, v Malomeščanih Maksima Gorkega, Koltèsovem Robertu Zuccu, Markovićevi Barčici za punčke, Jančarjevi igri Niha ura tiha, Shakespeareovem Titu Androniku, Kleistovi Katici iz Heilbronna, Svetinovi drami Ojdip v Korintu, Molièrovih Scapinovih zvijačah… Bila je izvrstna Enona v Racinovi Fedri, Špela v Jesihovem Trikoju, blestela je v Brechtovi Operi za tri groše, kot Matilda v Ljudožercih Gregorja Strniše … Igrala je v Gledališču Glej, Gledališču Koper, Cankarjevem domu, Gledališču Celje in v marsikaterem drugem gledališču.

Za vlogo Ženske v drami Izboljševalec sveta Thomasa Bernharda je na 4. mednarodnem festivalu komornega gledališča v Umagu leta 2003 prejela zlatega leva.

Odlična je bila v večerih šansonov Jacquesa Brela skupaj z Igorjem Samoborjem (1992). Še posebej se Katje spominjamo kot pevke in idejne vodje samostojnega večera šansona s pesmimi Toneta Pavčka, z glasbo Silvestra Stingla in aranžmaji legendarnega Jožeta Privška (1993). S svojim temnim glasom in pevsko odličnostjo je vedno pričarala izjemno atmosfero, polno izpovedne globine in muzikaličnosti.

Igrala je tudi v filmih, med drugim v filmu Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča, Prestopu Matije Milčinskega, v zadnjem obdobju pa je nastopila v filmu Pod gladino Klemna Dvornika, s svojim značilnim glasom pa je oplemenitila tudi kratki animirani film Boles Špele Čadež.

Draga Katja, z radovednostjo in užitkom si sledila novim gledališkim generacijam in novim predstavam, iskreno si se veselila gledaliških uspehov kolegov in kolegic; imela si lepo navado, da si pohvalila, kar se ti je zdelo dobro. Navadno pa si tudi rekla: »Ljudje, nekaj je v zraku …« Kaj je bilo tisto v zraku, kar si čutila, ne vem natanko, vem le, da si nas s tem stavkom vedno spravila v optimistično, upanja polno razpoloženje. Hvala za vse lepo, kar je prinašal tvoj glas s tvojo edinstveno osebnostjo.

Sinu Ivanu, sorodnikom, prijateljem in sodelavcem – vsem, ki ste Katjo imeli radi, izražamo iskreno sožalje.

 

Počivaj v miru, draga Katja, tvoje pesmi živijo naprej!

 

 Saša Pavček, v imenu Združenja dramskih umetnikov Slovenije

V Ljubljani, 23. 10. 2018