NOVI PORTAL KRITIKA!

PORTAL KRITIKA

v produkciji Slovenskega gledališkega inštituta

od 7. septembra 2021

na slovenskem gledališkem portalu SiGledal
  
Slovenski gledališki inštitut na spletu vzpostavlja prostor za referenčno kritiko, recenzije in refleksijo uprizoritvenih umetnosti – danes, v torek, 7. septembra 2021 je kot samostojna enota slovenskega gledališkega portala SiGledal zaživel portal Kritika.

Pomembna poslanstva Kritike so: konstruktiven dialog z uprizoritvenimi umetnostmi, strokovna presoja, izhodišča za samopremislek in razvoj, usmerjanje in vzgoja gledalca, odpiranje drugačnih pogledov na videno/doživeto. Predvsem pa portal Kritika stroki ponuja prostor, kjer lahko neodvisno in prostorsko neomejeno razvija kritiško misel o sodobni uprizoritveni umetnosti. Različni formati, načini spremljanja, kriteriji, pristopi, pogledi, tudi ob istih predstavah, bodo bistveno prispevali k odpiranju prostora dialoga ter k razvoju ne le področja kritike, temveč celotnega gledališkega področja.

Portal Kritika ima tri podstrani:
Kritika – osrednji del portala, na katerem so objavljene kritike posameznih predstav profesionalnih slovenskih gledaliških ustvarjalcev, predvsem institucionalnih in vidnejših neinstitucionalnih producentov.
Mnenja – podstran je namenjena daljšim mnenjskim zapisom, intervjujem, pregledom sezon, odmevom z gostovanj slovenskih gledališčnikov v mednarodnem prostoru in odmevom z gostovanj tujih presežnih gledaliških dogodkov v Sloveniji, poročilom s tujih gledaliških festivalov, esejističnim zapisom o slovenskem gledališču in gledališki produkciji.
Mala šola kritike – podstran je namenjena objavi kritiških zapisov mladih kritikov, ki nastajajo v okviru delavnic in seminarjev kritiškega pisanja. Namen te podstrani je vzpostaviti prostor za javno objavo in s tem tudi za primerjavo, pridobivanje izkušenj in razvoj mladega pisca.
  
 

 
Producent portala Kritika: Slovenski gledališki inštitut I Portal Kritika sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije I Pobudnik kritike, spletni koncept, tehnična izvedba in administracija portala Kritika: zavod Novi Zato.