Novoletna pobuda predsednice Saše Pavček. Srečno in pogumno 2018!

Spoštovani gledališčniki, gledališki ravnateljice in ravnatelji, dekan in sodelavci AGRFT, igralke in igralci!

Dovolite, da vam v imenu Združenja dramskih umetnikov Slovenije in v svojem imenu zaželim srečno, uspešno, zdravo, ustvarjalno in povezovalno novo leto 2018.
Ni treba pisati, kako naporni, odgovorni in stresni so vsi poklici v gledališču.

Ves čas premišljujem, kako bi se dalo stres v gledališču omejiti ali ga vsaj s čim manj slabimi posledicami prenašati. Kako bolje poskrbeti za zdravje vseh, ki soustvarjamo gledališče. Zato predlagam, da gledališča in AGRFT na novo preverijo stopnjo tveganja za zaposlene in po možnosti tudi za honorarne sodelavce. Zlasti tiste igralce, ki so zelo obremenjeni, bi bilo dobro pogosteje in redno pošiljati na ustrezne zdravniške preglede. Razumem, da je vsak pregled za ustanovo finančno breme, a igralski poklic je na lestvici težavnosti takoj za rudarjem in kirurgom. Združenje dramskih umetnikov se bo potrudilo za sodelovanje pri izobraževanju v zvezi z vplivom psihičnega pritiska v igralskem poklicu. Prosim vse med nami, da čim bolje skrbijo za svoje zdravje in psihofizično kondicijo, vse ustanove pa, da so sodelavcem pri tem v oporo.

Vsi živimo za gledališče, ga soustvarjamo, iščemo v njem izpoved, lepoto, včasih nam ponudi zatočišče, včasih nam je drugi dom. Zato vsem nam želim lepe, odkrite, spodbudne medsebojne odnose, ki so temelj zaupanja, spoštovanja, uspešnega sodelovanja in navdiha. Trdno verjamem, da skupaj zmoremo.

Srečno in pogumno 2018!

S spoštovanjem in pozdravi,
Saša Pavček, predsednica ZDUS