Odziv Enote dramskih pisateljic in pisateljev v okviru ZDUS na odpoved razstave del slovenskih umetnikov v poslopju evropskega parlamenta v Bruslju

V medijih smo zasledili vest, da je Ministrstvo za kulturo odpovedalo razstavo v Bruslju. Temu bi pred letom in pol v skladu z našim klicem rekli (nezaslišana) tragedija, danes se (nezaslišane) tragedije vrstijo ne samo dan za dnem, ampak iz minute v minuto, tako da jim kot pišoči umetniki ne zmoremo več dajati oznak, saj jih je zmanjkalo. Kako lahko minister za kulturo, spoštovani dr. Vasko Simoniti, kar odpove nekaj tako pomembnega za našo državo? 

Smo majhna država, trg, ki ga tako imenovana sredinska provenienca rada valja po ustih in v takih ali drugačnih občilih, je majhen, vsaka priložnost za predstavitev del naših izjemnih umetnikov v tujini je velikega pomena tako za državo kot umetnike same. Kako lahko minister za kulturo, spoštovani dr. Vasko Simoniti, kar odpove nekaj tako pomembnega? 

Razstava del iz držav, ki predsedujejo EU, je tradicionalna, odpoved je vsaj nekulturna, če ne že povsem neprofesionalna. Priprave za razstavo so v polnem teku, umetniki, kustosi in številni drugi so v to vložili nepregledno število ur. Če naj ponazorimo s primerom, da ga bo tako imenovana sredinska provenienca lahko razumela; to je približno tako, kot če bi podjetnik z gradbeno firmo najel obrtnika vodovodnega inštalaterja, ki bi si rezerviral, recimo, šest dni za dotično delo, v tem času odpovedal druge plačane obveznosti, se na domenjeni datum z nakupljenim materialom in svojimi zaposlenimi pojavil na objektu, podjetnik bi mu pa rekel, da na vodovodu ne bojo opravljali del, kljub temu, da naročnik to želi. Kako lahko podjetnik, se pardoniramo, minister za kulturo, spoštovani dr. Vasko Simoniti, kar odpove?

Enota dramskih pisateljic in pisateljev v okviru ZDUS

foto: vir