Petru v slovo

“Sam, sam, sam moram biti,

v večnosti sebe in v sebi večnost odkriti,

svoje prozorne peruti v brezdaljo razpeti

in mir iz onstranske pokrajine vase ujeti.”

Srečko Kosovel 

V petinpetdesetem letu starosti se je poslovil naš član, dramski in filmski igralec Peter Musevski iz kranjskega Prešernovega gledališča.

Kmalu po končanem študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo se je junija 1965 rv Ljubljani rojeni igralec zaposlil v PDG Nova Gorica, današnjem SNG Nova Gorica, kjer je bil od 1995 do 2003, od leta 2003 je nadaljeval svoje gledališko ustvarjanje v Prešernovem gledališču v Kranju. 

Svoj način igre je izkristaliziral v obdobju v Kranju, kjer je prejel nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije za vlogo Ojdipa v Sofoklovem Kralju Ojdipu in vlogo Chanchea v Gospodu Chanceu Jerzya Kosinskega, nagrado Sklada Staneta Severja za vlogo Točaja/Hudiča v Strniševih Žabah, Richarda v predstavi Podeželje in Martina in Miklavža v Flisarjevem Akvariju. Za vrhunske umetniške presežke je leta 2009 prejel Nagrado Prešernovega sklada.

Javnosti ostajajo v spominu tudi njegove filmske vloge v več filmih Damjana Kozoleta (Nočno življenje, Slovenka, Za vedno, Delo osvobaja in Rezervni deli). Nastopil je tudi v Cvitkovičevem filmu Kruh in mleko, Šterkovem Uglaševanju in filmu Moji, tvoji, najini Siene Krušič. Za vlogo v filmu Delo osvobaja je leta 2005 na 11. sarajevskem filmskem festivalu prejel nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca.

Peter, hvala ti za vse. Zelo te bomo pogrešali. Počivaj v miru.

Združenje dramskih umetnikov Slovenije

foto: Damjan Kozole
povzeto po: Delo.si vir