Pismo- ukinitev javnih zavodov, z manj kot 15 zaposlenimi

Spoštovani,
ZDUS z zaskrbljenostjo spremlja namero vlade, da z novim letom ukine vse javne zavode na področju kulture, ki imajo manj kot 15 zaposlenih. Informacija o tej nameri je zaokrožila prejšnji teden v medijih in med kulturniki povzročila veliko nasprotovanje. Strinjamo se z odzivom našega člana Roka Matka, ki je na FB strani zapisal: “…S tem bi bile ogrožene tudi knjižnice, profesionalna gledališča, galerije in muzeji. Vedno se poudarja, da je bil naš narod utemeljen na JEZIKU in SPOMINU. Menim, da takšen ukrep ne bi doprinesel k državotvornosti in skupnemu dobremu. Zadnje čase se zelo poudarja, da nam bo uspelo le s sodelovanjem. Takšna odločitev vsekakor ne bi bila korak k uresničevanju skupnih ciljev in k ohranjanju naše kulturne blaginje.”
Koprsko gledališče se bo za las izognilo ukinitvi, ne vemo kako bi lahko bilo s ptujskim gledališče… A zagotovo se vlada ne bo ustavila samo pri številki petnajst!
Predsednik Brane Šturbej bo v imenu ZDUS-a pozval vlado, da odstopi od takšne namere. ZDUS bo zagotovo reagiral in protestiral. Več o tej nepremišljeni nameri lahko preberete in slišite v priloženih povezavah. V TV dnevniku se prispevek začne na 9 minuti in 52 sek.
Prosimo in pozivamo članstvo, da se odzovete s svojimi pripomba, razmišljanji. Na ZDUS-ovem emailu pričakujemo vaše pripombe, ki jih bomo posredovali v odzivu. Hvala.
Tajništvo ZDUS – Alen

http://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174304928

http://www.primorske.si/Novice/Slovenija/Muzej—rezijski-obrat-obcine-