Ponovno velik uspeh za slovensko radijsko igro na festivalu Prix Italia

Radijska igra Toma D. Bidwella Stvari, ki jih je treba narediti pred smrtjo v režiji Alena Jelena in produkciji Radia Slovenija se je uvrstila med tri najboljše na enem najprestižnejših festivalov za radio, TV in splet Prix Italia. Tenkočutna zgodba o na smrt bolnem najstniku in njegovi poslednji želji, spati z žensko, je dodobra pretresla žirijo na 66. festivalu Prix Italia, ki se je letos dogodil v Torinu. Žirija je izbirala med 35 radijskimi igrami in v obrazložitvi za uvrstitev med najboljše o igri zapisala, “da gre za emocionalno intenzivno radijsko igro, ki ji uspe pritegniti poslušalca s povsem vsakdanjim dogajanjem, z močjo neizrečenega in s prepričljivo igro glavnega junaka”. Davida je upodobil Jernej Gašperin.
Glasbeno podobo je v igri oblikovala Darja Hlavka Godina, ton in montaža je delo Sonje Strenar. Dramaturginja je bila Vilma Štritof. Ob Jerneju Gašperinu so nastopili Borut Veselko, Sabina Kogovšek, Saša Tabaković, Nina Valič, Saša Pavček in Andrej Nahtigal.
Festival Prix Italia slovi kot svetovni festival, saj na njem vsako leto sodeluje več kot 45 držav iz vseh celin. Slovenci smo že od samega začetka udeleženci festivala in predvsem slovenske radijske stvaritve so bile že večkrat nagrajene in prepoznane. V zadnjih letih sta bili med najboljšimi radijska igra Koža iz bombaža Gabrijele Babnik v režiji Irene Glonar in lansko leto Ženska bomba Ivane Sajko in Saše Rakef v režiji Alena Jelena.
Prvo nagrado je letos prejela danska radijska igra “Following Redundancy”, ki smelo govori o samomoru več zaposlenih v telekomunikacijskem podjetju. Radijsko igro Stvari, ki jih je treba narediti pred smrtjo bo moč slišati tudi v tekmovalnem programu letošnjega radijskega festival Prix Ex-Aequo, ki bo v Bratislavi meseca novembra.

Foto: Na snemanju – Borut Veselko, Jernej Gašperin
fotografinja: Špela Kravogel