Poziv k sodelovanju na recitalu, 8.2. v Ljubljani

Spoštovani kolegice in kolegi!

Bliža se 8. februar, dan, ko naše združenje organizira tradicionalni recital Prešernove poezije pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani.

  1. recital se bo pričel točno ob 12h s Prešernovo Zdravljico. Interpretiral jo bo Aleš Valič.

Članice in člane ZDUS ter študente dramske igre in umetniške besede na AGRFT prosimo, da se tudi letos odzovejo našemu povabilu za nastop.

Predsednike enot ZDUS-a naprošamo, da pomagajo pri organizaciji, obveščanju in da sporočijo imena nastopajočih predsednici ali v tajništvo na e-naslov info@zdus.si

Nastopajoči interpretirajo Prešernove pesmi po lastnem izboru. Letos bomo v recital vpletli še nekaj Cankarjevih misli. Recital Prešernove poezije izpolnjuje svoj namen in dokaz so številni poslušalci na trgu in pred radijskimi sprejemniki. Prireditev se je pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Nastala je kot odgovor na namero nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter takozmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže. Danes pa je ta prireditev ulično gledališče in praznik slovenske besede.

Letos bosta naš recital prenašala Radio Slovenija – 3. program in Radio Trst A. Nacionalni radio bo recital v sliki (stream live) prenašal na spletne strani RTV SLO.

V teh neprijaznih časih za umetnost, kulturo in ustvarjalce je prav, da se sliši naš glas tudi s poezijo in v letu, ko slavimo Cankarja z njegovo prozo!

Prosimo vas, da se odzovete povabilu. Sporočite nam tudi svoj izbor poezije.

Dobili boste skene Cankarjevih tekstov in program prireditve, ki ga bomo še prilagodili Vašim predlogom. 

Nastopajoči ste po končanem recitalu vabljeni v Sokol na kosilo. Zbor za nastopajoče bo ob 11.30 pred Prešernovim spomenikom.

Lep pozdrav,

Saša Pavček, predsednica