Pregled aktivnosti 2009

26. marca 2009
Mednarodna okrogla miza: NACIONALNA DRAMATIKA V ČASU GLOBALIZACIJE: MIT ALI REALNOST?
Na mednarodni okrogli mizi, ki je potekala v angleškem jeziku, so med drugim sodelovali: dr. LIA KARAVIA (Grčija), dr. CONSTANTINA ZIROPOULOU (Grčija), ANDREA ZAGORSKI (Nemčija), URSULA WERDENBERG (Švica), GIORGOS NEOPHYTOU (Ciper), JASEN BOKO (Hrvaška). Moderator: dr. Aleš Debeljak.
40. teden slovenske drame in Mednarodni forum dramatikov ITI (IPF ITI) v okviru jubilejnega 40. tedna slovenske drame bo Slovenski center ITI/ZDUS (SC ITI/ZDUS), ob podpori in soorganizaciji
festivala, v času od 25. do 28. marca 2010 v Sloveniji prvič gostil člane Mednarodnega foruma dramatikov (IPF ITI) pri Mednarodnem gledališkem inštitutu (ITI UNESCO). Mednarodni forum dramatikov ITI (IPF ITI) se posveča projektom za dramatike in sodelovanju z njimi ter mreženju
na tem področju. Od leta 2000 dalje pa razpisuje odmeven bienalni mednarodni natečaj za dramatiko, namenjen piscem z vsega sveta. Gostje, ki so med drugim prišli iz Nemčije,
Švice, Grčije, Cipra, Hrvaške, Finske, so se v Kranju sestali na svojem rednem srečanju. V okviru sporeda TSD so pripravili okroglo mizo in se srečali z organizatorji festivala in zainteresirano javnostjo ter si ogledali festivalske predstave.
Dramatiki in promotorji nacionalne dramske pisave so se na omizju v sklopu prizorišču kranjskega festivala posvetili temi, ki v tem trenutku nedvomno kroji usodo vseh nacionalnih dramatik, in si poskušali odgovoriti na vprašanja, ki jih je takole strnil predsednik IPF ITI Jasen Boko: “En svet, eno gledališče, en narod, ena umetnost? Je ideja globalizacije resnična ali zgolj mit in ali sploh lahko verjamemo vanjo? Ali v obdobju globalizacije nacionalna dramatika sploh še obstaja? Ali dramatike navdihuje ideja Enega sveta, ali imajo večji poudarek še vedno téme domačega okolja? Smo lahko globalni, ne da bi bili lokalni, ali pa se moramo domačim témam in nacionalnim posebnostim izogibati, da bi se lahko približali občinstvu na globalni ravni? Je tematika povsod enaka, ne glede na to, kje živimo, ali pa se še vedno borimo z lastnimi zlobnimi duhovi, specifičnimi za določeno okolje, ki nimajo povezav z globalnimi izzivi?
So se dramatiki in vsebina njihovih del spremenili? Ali lahko o tem spregovorimo s stališča lokalnega, nacionalnega, regionalnega vidika, morda celo s stališča osebne izkušnje?

27. marca 2009
Obeleževanje Svetovnega dneva gledališča v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije, Slovenskim gledališkim muzejem in Tednom slovenske drame v Slovenskem gledališkem muzeju. SC ITI je pripravil predstavitev dveh centov iz tujine (Švica in Nemčija) ter predstavil svojo dejavnost. Sledili sta svečani predstavitvi mednarodne poslanice avtorja Augusta Boala in domače poslanice, ki jo je napisal dramski igralec Aleš Valič. ZDUS je podelil stanovske nagrade.

28. marca 2009
Okrogla miza Prihodnost festivalov v mednarodnih povezavah z mednarodno udeležbo na Tednu slovenske drame v Kranju. Udeleženci: Martin Roeder- Zerndt (ITI Nemčija); Christine Boksch (ITI Švica), Tilmann Broszat (mreža FIT), Tone Partljič (Borštnikov srečanje), Marinka Poštrak (Teden slovenske drame), Tomaž Toporišič (Slovensko mladinsko gledališče). Izvedbo okrogle mize sta podprla Teden slovenske drame in Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

24. aprila 2009
Obeležitev Mednarodnega dneva plesa s podelitvijo stanovskih nagrad Društva baletnih umetnikov Slovenije v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. SC ITI je z društvom sodeloval pri pripravi sporeda v okviru predstavitve svetovne poslanice avtorja Akram Khana.

19. junija 2009
Okrogla miza Življenje po obdobju aktivne kariere baletnega plesalca z mednarodno udeležbo v soorganizaciji s SNG Opera in balet Ljubljana in Baletnimi dnevi 2009. Vabljeni razpravljavci: Maggie Foyer (Velika Britanija), Risima Risimkin (Makedonija), Aja Jung (Srbija, Grčija), Joseph Fontano (Italija) Ulrich Roehm (Nemčija), Pascal Sevajoles (Francija), Staša Zurovac (Hrvaška).

Septembra 2009
Obisk generalnega sekretarja Tobiasa Bianconeja v Sloveniji (obiskal je MZK, Nacionalno komisijo Unesco in Oddelek za kulturo MOL).

8. oktobra 2009
Predstavitev danskega festivala SpringFestival in položaja otroškega gledališča v Baltskih državah s Henrieto Kudsk, Danski center ITI.

23. oktobra 2009
Sodelovanje na Borštnikovem srečanju s simpozijem o Položaju festivalov zahodnega Balkana (sodeloval je tudi član Hrvaškega centra ITI in pa predstavniki Srbskega centra ITI v ustanavljanju).