PRIZNANJE RTV SLOVENIJA PREJELA NAŠA ČLANA

RTV Slovenija je podelila priznanja sodelavcem in ustvarjalcem, ki so zaslužni za najkakovostnejše dosežke v letu 2013. Med nagrajenci sta tudi naša člana režiser Alen Jelen in glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina. Priznanje za izjemne oz. nadpovprečne delovne dosežke v preteklem letu sta prejela za radijsko igro Ženska bomba po besedilu Ivane Sajko in Saške Rakef v produkciji Uredništva igranega programa Radia Slovenija.
Radijska igra je bila na mednarodnem festivalu Prix Italia 2013 uvrščena med tri najboljše igre v kategoriji priredb. To je tretja uvrstitev slovenske radijske igre med tri najboljše na tem prestižnem festivalu, ki je eden največjih na svetu. Festival Prix Italia vsako leto poteka v Torinu. Gre za pomembno mednarodno priznanje v konkurenci največjih nacionalnih radijskih organizacij. Poleg režiserja Alena Jelena in glasbene oblikovalke Darje Hlavka Godina je priznanje prejel za Žensko bombo tudi tonski mojster Matjaž Miklič.

Ženska bomba problematizira način, kako se individualni upor proti nasilju spreminja v medijski produkt oziroma spektakel za množično porabo. Ženska bomba izvede skrajno dejanje, da bi pridobila (odvzeti) politični glas. Vendar se po storjenem dejanju nihče ne vpraša, zakaj je to storila, saj gre vsa pozornost le temu, kar se je zgodilo. Ženska bomba ostaja ‘nema’, njeno dejanje pa se spremeni v medijski produkt, sredstvo za ideološko manipulacijo in utemeljevanje politično (ne)sprejemljivih dejanj ter ne nazadnje v ekonomski dobiček. Zgodbo spremljamo kot proces avtoričinega pisanja. Izhodiščni prostor dogajanja je njena delovna soba, v katero vdira drug prostor dogajanja – ulica s političnim zborovanjem in mimohodom politika po njej. Tu se drama dogaja oziroma tu Ženska bomba izvede samomorilsko dejanje.

“Pisateljica sede in si zamisli trenutek, preden samomorilka sproži bombo. Ne piše s stališča preživelih po pokolu in uničenju, ki sledi, temveč s stališča samomorilke, njene krhkosti in človečnosti. Žirantom sta bili všeč inteligenca in sočutje, ki prežemata raziskovanje kontroverzne teme, in navdušila sta jih dobra igra in zanesljiva režija,” je zapisala žirija na festivalu Prix Italia.

V radijski igri, ki je bila premierno na programu lansko leto, so nastopili Nataša Barbara Gračner, Maja Končar, Igor Samobor, Predrag Lalić, Jernej Gašperin, Vid Klemenc, Žiga Udir, Robert Korošec, Klemen Janežič, Tina Potočnik, Tina Gunzek, Saša Pavlin Stošić in Maruša Majer.

foto: Karpo Godina