RECITAL PREŠERNOVE POEZIJE OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

Združenje dramskih umetnikov Slovenije vas vabi na 34. tradicionalni recital Prešernove poezije ob slovenskem kulturnem prazniku.

Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije – igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš in samostojni ustvarjalci na področju kulture – bodo v soboto, 8. februarja, točno opoldne na ljubljanskem Prešernovem trgu, novogoriškem Bevkovem trgu in mariborskem Grajskem trgu s poezijo počastili slovenski kulturni praznik. S svojimi interpretacijami našega nikoli dokončno razkritega pesnika se bodo predstavili članice in člani našega stanovskega združenja. Med nastopajočimi igralci bodo naši vrhunski dramski umetniki ovenčani z najvišjimi državnimi priznanji.

Recital se bo letos na vseh treh prizoriščih začel z nepogrešljivo Zdravljico. Dramski umetniki bodo recitirali pesmi Franceta Prešerna ob vsakem vremenu vse do 13.30.

Pesmi Franceta Prešerna in slovenske gledališke umetnike bo moč slišati tudi na valovih 3. programa nacionalnega radia. Radio Slovenija, 3. program se nam bo pridružil ob 12. uri. Recital boste lahko spremljali tudi na spletni strani državne radiotelevizije in Facebook strani programa ARS.

Prireditev se je pred 34. leti začela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje skupne države. Nastala je kot odgovor in protest zoper namene politikov, da na območju nekdanje skupne države naredijo eno kulturno ministrstvo ter s tem zmanjšajo moč slovenske besede in slovenske državotvorne drže.


Združenje dramskih umetnikov Slovenije