Recital Prešernove poezije v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) jutri, 8.2. organizira tradicionalni recital Prešernove poezije ob slovenskem kulturnem prazniku.

Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije bodo z recitalom, ki se začne točno opoldne, na ljubljanskem Prešernovem trgu, novogoriškem Bevkovem trgu in mariborskem Grajskem trgu s poezijo počastili slovenski kulturni praznik.

S svojimi interpretacijami našega nikoli dokončno razkritega pesnika se bodo predstavili članice in člani našega stanovskega in strokovnega združenja. Med nastopajočimi v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici bodo tudi naši vrhunski dramski umetniki ovenčani z najvišjimi državnimi priznanji.

Recital se bo tudi letos na vseh treh prizoriščih pričel z nepogrešljivo Zdravljico. Dramski umetniki bodo recitirali pesmi Franceta Prešerna ob vsakem vremenu tja do 13:30h. Slišati bo moč tudi nekaj Prešernovih pesmi v tujih jezikih.

Prireditev se je pred 33. leti pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Nastala je kot odgovor zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže.

Ljubljanski del recitala bo slišen tudi na valovih 3. programa Radia Slovenija – programa Ars.

V Ljubljani, 7/2/19