Saša Pavček, nova predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije

Strokovno in stanovsko Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) ima novo vodstvo. Poklicne dramske ustvarjalce bo vodila Saša Pavček.

 

Naloge predsednice Združenja dramskih umetnikov sem sprejela iz občutka odgovornosti, dolžnosti in človekoljubja. Iz sočutja do najbolj ranljivih v društvu, to so zlasti mladi, vrženi na vedno bolj neusmiljen trg, samozaposleni in tudi upokojenci, ki bi lahko še veliko prispevali k slovenski umetnosti. Zavzemala se bom za spoštovanje profesionalizma, uveljavitev socialnega dialoga in delovnih pravic. Smernice, ki so jih začrtali vsi moji predhodniki, vse od Poldeta Bibiča, Marka Simčiča, Alenke Pirjevec, Braneta Šturbeja, Gašperja Tiča in drugih spoštujem in so mi v pomoč. Želim si ustvarjalnega sodelovanja, v dobrobit ustvarjalcem in publiki, s tem tudi državi, manj birokracije, več kulture in umetnosti.  

Saša Pavček

 

Dramska igralka Saša Pavček, rojena v Ljubljani, prvakinja ljubljanske Drame, profesorica na AGRFT, nosilka Borštnikovega prstana, je bila soglasno izvoljena za predsednico na današnjem občnem zboru društva, ki je potekal v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta.

Sašo Pavček gledališko občinstvo pozna kot vrhunsko karakterno igralko klasičnega in modernega repertoarja. Saša Pavček nastopa tudi filmu, televiziji in radiu. Njen igralski opus v skoraj štiridesetih letih umetniškega ustvarjanja je impozanten. Nastopila je v domala vseh slovenskih gledališčih in na številnih festivalih. Za svoje gledališko, filmsko, radijsko in literarno ustvarjanje je Saša Pavček prejela številna priznanja in nagrade.

Tajništvo

Na fotografiji: Saša Pavček
fotograf: Peter Uhan