SSG TRST BREZ UMETNIŠKE VODJE

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) z zaskrbljenostjo opazuje dogajanje v Slovenskem stalnem gledališču Trst, ki je že od 1. januarja 2014 brez umetniškega vodje. Upravniki gledališča so pod predsedovanjem dr. Maje Lapornik v zadnjem obdobju na vprašljiv način umetniške vodje menjavali vsako leto. To je samo po sebi problematično, saj tako pogoste menjave gledališču onemogočajo stabilnost in urejeno načrtovanje programa. Aktualna situacija, ko se je gledališče sredi sezone znašlo brez vsakega vodstva, kar resno ogroža delo na novih predstavah in načrtovanje programa naslednje sezone, pa je še posebej kritična in tudi nerazumljiva. Za takšno ravnanje in situacijo ni moč najti opravičila.

Z umetniško vodjo mag. Diano Koloini je gledališče doseglo urejenost, saj je uspešno dopolnila lansko sezono, obremenjeno z odpovedanim projektom; letošnja, ki jo je oblikovala sama, pa se je s prvima dvema uprizoritvama, ki sta doživeli lep uspeh pri občinstvu in pri kritiki, začela zelo obetavno.

Slišati je, da člani upravnega odbora SSG Trsti zaradi notranjih političnih in osebnih razprtij, kakršne so povzročile že prejšnje menjave, mag. Diani Koloini ne želijo podaljšati mandata, ki so mu brez pravih razlogov že v izhodišču določili zelo kratek rok. Zaskrbljeni smo tudi nad tem, da se upravniki med kandidati, ki so se prijavili na oktobra objavljeni razpis, nagibajo k imenovanju nekoga, ki še nikoli ni delal v nobenem gledališču in nima izkazanih znanj in izkušenj z vodenem gledališča in tako pomembne ustanove kot je SSG Trst. Potrebno se je zavedati, še posebej upravni odbor, da je gledališče stroka, umetniška dejavnost širokega javnega pomena, ki za uspešno delovanje potrebuje strokovno usposobljene in izkušene ljudi, še posebej na vodstvenih položajih. Še zlasti pa urejene in stabilne pogoje delovanja, v katerih lahko razvija svoje projekte. To slednje je še kako pomembno tudi za umetniško življenje ranljivega igralskega ansambla. Zagotovitev takšnih pogojev je prva in najpomembnejša dolžnost organa, ki upravlja z gledališčem, sedanja kriza pa izkazuje docela neodgovoren odnos do ustanove, ki ima velik pomen za zamejsko kulturo in celotno slovensko gledališče.

Združenje dramskih umetnikov Slovenije kot stanovsko in strokovno društvo na področju dramskih in uprizoritvenih umetnosti prosi in poziva člane upravnega odbora, da naj s posebno pozornostjo takoj razrešijo nastalo situacijo neljubo situacijo, ki negativno vpliva na delovanje SSG Trst. Politične in osebne želje ne smejo vplivati na izbor umetniškega vodje in predsednika upravnega odbora. Zato verjamemo, da bodo člani upravnega odbora postavili na prvo mesto naše tržaško Slovensko stalno gledališče in poskrbeli za nemoteno delo.

V Ljubljani, 21.1.14 Za ZDUS – Branko Šturbej, predsednik