Umrla je Petra Rojnik

Žalostni sporočamo, da je umrla naša Petra Rojnik, članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega.

Pogreb bo v naožjem družinskem krogu, spominsko srečanje pa bo v Mestnem gledališču ljubljanskem v četrtek, 5. marca 2015, ob 13. uri.

Po hudi bolezni se je mnogo prezgodaj poslovila naša Petra Rojnik. Na AGRFT je diplomirala v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča in že vloga Atene v diplomski produkciji Belle Paris ali Obračun v Louvru Krištofa Dovjaka (r. Miha Golob) ji je prinesla akademijsko Prešernovo nagrado.

Že v času študija je nastopala na profesionalnih odrih. Odigrala je več vlog v Ionescovem Makbetu (r. Sebastijan Horvat, Drama SNG Maribor, 1999), nastopila v projektu Sharpen Your Senses Katarine Stegnar, Primoža Bezjaka, Mateje Pucko, Petre Veber Rojnik in Gregorja Zorca po predlogi Gertrude Stein (r. Sebastijan Horvat, Gledališče Glej, 2000) ter odigrala vlogo Konstance Veber v Schafferjevem Amadeusu (r. Sebastijan Horvat, Drama SNG Maribor, 2001), za katero je na Borštnikovem srečanju prejela nagrado za mlado igralko.

V Gledališču Koper je igrala Ireno v predstavi Pod svobodnim soncem po predlogi Frana Saleškega Finžgarja (r. Dejan Sarič, 2004), v SNG Drama Ljubljana pa Ido v predstavi Čisti vrelec ljubezni Saše Pavček (r. Dušan Jovanović, 2003) in Neno v predstavi Hodnik avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča (2004). V MGL se je zaposlila leta 2005 ter najprej upodobila Rosauro v Goldonijevih Beneških dvojčkih (r. Dušan Mlakar, 2005). Kasneje je med drugim igrala Elianto v Molièrovem Ljudomrzniku (r. Samo Strelec), Katarino v predstavi Za naše mlade dame Drage Potočnjak (r. Tijana Zinajić), Gerlinde Bertrand v Golobih Davida Gieselmanna (r. Tijana Zinajić) in Mašo v predstavi Pes, pizda in peder (r. Primož Ekart). Za vlogo Katarine v predstavi Za naše mlade dame je leta 2009 prejela Dnevnikovo nagrado.

Preizkusila se je tudi na filmu, radiu in televiziji. V televizijski drami Sonja Janeza Burgerja je igrala Mrtvo Sonjo (2007), nastopila pa je tudi v številnih kratkih filmih (glavna vloga v študentskem filmu Nekoga moraš imeti rad Jurija Grudna) in radijskih igrah (glavna vloga v Pianistki Cvetke Bevc).

Draga Petra, pogrešamo te!

vir: http://www.mgl.si/sl/novice/umrla-je-petra-rojnik/
foto:Mimi Antolović