ZA VEDNO NAS JE ZAPUSTIL REŽISER, PISATELJ, DRAMATIK IN AFORIST ŽARKO PETAN

Žalostni sporočamo, da nas je v petek, 2. maja 2014, za vedno zapustil dolgoletni član Mestnega gledališča ljubljanskega (1972 – 1994) Žarko Petan.

Žalna slovesnost bo v petek, 9. maja, ob 11. uri v Mestnem gledališču ljubljanskem.

Plakat in povabilo v .pdf
plakat petan

Po hudi bolezni se je v 86. letu poslovil režiser, pisatelj, dramatik in aforist Žarko Petan. V Mestnem gledališču ljubljanskem se je med letoma 1966 in 2000 kot režiser podpisal pod več kot 30 uprizoritev. Od leta 1972 do upokojitve leta 1994 je bil v MGL kot režiser tudi zaposlen. Navduševal se je nad gledališčem absurda in v slovenski gledališki prostor vnesel marsikaj novega, z veseljem pa se je loteval tudi komedij (veliki uspešnici že v 70. letih sta bili njegovi režiji Feydeaujevih besedil Dama iz Maxima in Bolha v ušesu). Posegal je tako po svetovni dramatiki (William Shakespeare, Tennessee Williams, Arthur Miller, Friedrich Dürrenmatt, Ödön von Horváth, George Tabori …) kot po domačih avtorjih (Ivan Cankar, Dušan Jovanović, Matjaž Kmecl …). MGL pa ni zaznamoval samo kot režiser, temveč tudi kot avtor številnih svojih iger in tudi priredb. Na odru MGL jih je bilo uprizorjenih dvanajst; med njimi so komedije-uspešnice (Gospod Evstahij iz Šiške) in dela, ki boleče dregajo v našo politično preteklost (Dachauski procesi). Po satiričnih kabaretih v 60. letih, katerih soustvarjalec je bil tudi Petan (Beseda ni konj), je v 80. v sodelovanju z Ervinom Fritzem in Urbanom Kodrom velik uspeh doživel njegov domači mjuzikel U slovenačkim gorama.
Veliko in uspešno je režiral tudi na drugih slovenskih odrih ter na odrih po vsej Jugoslaviji; kot režiser je večkrat gostoval tudi v tujini. Petanova gledališka ustvarjalna pot je bila burna in plodovita, čeprav so njegove igre in režije le del ogromnega opusa tega velikega umetnika. Gledališče je bila njegova velika ljubezen: pozorno je spremljal dogajanje na slovenskih odrih in se, dokler mu je zdravje dopuščalo, z zanimanjem udeleževal premier v MGL.

“Kaj ti bom povedal drugega?”

Rodil se je 27. marca 1929 v Ljubljani. Do leta 1943 je družina petanovih živela v Zagrebu,nekaj let v Trstu, nato pa so se preselili v Maribor, kjer je Žarko končal srednjo šolo. Svojo mariborsko mladost je preživljal povezan s Kavarno Astoria in “ezel-ekom”. Leta 1957 je Petan diplomiral na Ekonomski fakulteti, leta 1977 pa še na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani.Petan je bil stalni režiser v ljubljanski Drami, vodil jo je tudi kot ravnatelj, in več kot dve desetletij stalni režiser Mestnega gledališča ljubljanskega. Zrežiral je vceč kot 120 predstav, odmevna so bila predvsem dela modernih dramatikov, kot so Jovanović, Primož Kozak in Eugene Ionesco. V devetdesetih letih je bil nekaj časa generalni direktor RTV Slovenija.

Žarko Petan ima obsežen književni opus. Njegova dela pa so prevedena v več deset jezikov. Osrednja elementa njegovega pisateljevanja sta bila humor in satira. Napisal je več kot 10.000 aforizmov,, več romanov, novel, gledaliških, radijskih in televizijskih iger. Med njegovimi deli pa najdemo tudi pesmi in eseje. Podpisal je več otroških del, prvo Pravljice za Jasmino (1962) – je posvetil svoji, lani umrli, hčerki, pri poznejših delih pa sta bila navdih in pobudnika njegova vnuka. Njegov literarni opus šteje 21 gledaliških, 79 radijskih in štiri televizijske igre ter TV-nadaljevanko, dva scenarija za celovečerne filme ter deset scenarijev za dokumentarne in risane filme.
Kolega Žarka Petana, nenehnega kritika aktualnih oblasti, premišljevalca in ustvarjalca bomo ohranili v lepem spominu. Njegova sled v slovenskem gledališču je neizbrisna.