V sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije je nastal tematski sklop IGRALCI, ki bo obiskovalce popeljal do grobov največjih slovenskih igralcev.

Brezplačno vodenje po kulturni dediščini pokopališča Žale od 26. 5. 2014 – 1. 6. 2014

Podjetje Žale, d.o.o., ki letos praznuje 100 let svojega obstoja, ob dnevih dediščine evropskih pokopališč vabi obiskovalce, da se udeležijo brezplačnih vodenj po pokopališču Žale s profesionalnim vodičem ali pa s pomočjo pametnih telefonov in tablic preizkusijo brezplačni mobilni vodič ARtour.

Združenje pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), katerega ustanovna članica je bila Mestna občina Ljubljana in v katerem aktivno sodeluje podjetje Žale, d.o.o., je bilo ustanovljeno leta 2001. Namen združenja je ozaveščanje pomena kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine pokopališč ter izmenjava izkušenj na področju ohranjanja in promocije pokopališč. Eden izmed projektov, s katerim si Združenje kulturno pomembnih evropskih pokopališč (ASCE) prizadeva pokopališča približati Evropejcem, je teden dni, namenjen odkrivanju evropskih pokopališč oz. »Dnevi dediščine evropskih pokopališč«, ki bodo letos potekali že deseto leto.

V tednu med 26. majem in 1. junijem 2014 bodo v evropskih mestih in državah brezplačni vodeni ogledi pokopališč, predavanja, koncerti in razstave. V Ljubljani bo projekt potekal na pokopališču Žale, kjer se bodo odvijala brezplačna vodenja po kulturni, zgodovinski in umetnostni dediščini pokopališča.

Dnevi dediščine evropskih pokopališč

Vodnik bo obiskovalce pričakal pred upravno stavbo na Plečnikovih Žalah in sicer dvakrat dnevno, ob 10. in 17. uri, in jim na ogledu predstavil znamenito Plečnikovo delo, grobove znanih Slovencev ter druge pomembnejše dele pokopališča Žale, ki je dejansko muzej na prostem.

Lansko leto smo ob dnevih dediščine evropskih pokopališč obiskovalcem predstavili dva brezplačna mobilna vodiča »ARTOUR« po pokopališču Žale: mobilni vodič Plečnikove Žale – Vrt vseh svetih in mobilni vodič Park miru – pokopališče Žale.

Letos smo mobilni vodič mobilni vodič Park miru – pokopališče Žale nadgradili s tremi novimi, ravno tako brezplačnimi, vendar tematskimi sklopi. V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev smo ustvarili tematski sklop PISATELJI in PESNIKI, ki bo obiskovalce popeljal do največjih slovenskih pisateljev in pesnikov. V sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije je nastal tematski sklop IGRALCI, ki bo obiskovalce popeljal do grobov največjih slovenskih igralcev. Tretji tematski sklop pa zajema VOJNA GROBIŠČA.

Novi tematski sklopi bodo začeli delovati 26. 5. 2014. Aplikacijo lahko obiskovalci namestijo na strani Google play ali spletni strani aplikacije ARtour. Aplikacija bo preko navigacijske naprave (GPS) v pametnem telefonu ugotovila kje se nahajajo in jim ponudila ustrezno vsebino. Prikazala bo zemljevid, vse točke in še posebej točke v njihovi bližini, jih vodila od točke do točke in jim ob vsaki točki samodejno prikazala informacije – fotografijo in širše besedilo.