ZDUS na Tednu slovenske drame, 9. novembra ob 17h

UPAMO, DA SI ZAUPAMO

Dramski izZoom, omnibus

 Projekt Upamo, da si zaupamo je gledališki omnibus za virtualni prostor. V njem se srečujemo ustvarjalci_ke in publika v neotipljivem prostoru, kjer pa so naša dejanja in odzivi še kako resnični. 

Večmesečno zaprtje slovenskih gledališč zaradi epidemije je končno tudi slovenske gledališke ustvarjalce_ke potisnilo v intenzivno raziskovanje gledališča na spletu, vendar se je večina gledališč omejila na predvajanje analognih predstav, ustvarjenih za fizični prostor (oder in dvorano). V svetu pa se že leta razvija izobilje spletnih formatov, ki nudijo živo in kolektivno gledališko izkušnjo. Takega projekta se je v Sloveniji pilotsko lotil festival Teden slovenske drame v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije. 

Splet omogoča nešteto pojavnih oblik gledališča, ki obstaja izven fizičnega prostora in linearnega časa oziroma hkrati v več fizičnih prostorih in časovnih pasovih, ki se vsi stikajo v virtualnem. Eden takih primerov je pričujoči projekt, v katerem je 5 slovenskih dramskih pisateljev in pisateljic pod vodstvom Kim Komljanec ustvarilo besedilne predloge za uprizoritev omnibusa na konferenčni platformi Zoom. 

Po dramskem izZoomu sledi podelitev nagrad ZDUS-a!