ZDUS poziva k umiritvi razmer in zaščiti igralskega ansambla SSG Trst

Igralski ansambel Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu je v izjavi za javnost izrazil nestrinjanje z “nesprejemljivimi in za igralski ansambel žaljivimi odločitvami” umetniškega koordinatorja gledališča Eduarda Milerja za novo sezono. Opozorili so, da Miler v štirih projektih “ne zna in noče” zasesti sedmih igralcev iz ansambla.

Člani ansambla so v pismu, naslovljenem na predsednico sveta Bredo Pahor zapisali, da so v gledališču za umetniškega koordinatorja, ki ima nalogo projektiranja gledališke sezone, “postavili človeka, ki po lastnih besedah razume to funkcijo zgolj kot koordiniranje in sestavlja repertoar mimo umetniškega ansambla, ki ga ima”.

Miler po njihovi presoji ni sposoben izkoristiti umetniške potence ansambla SSG Trst, ki je bila vsaj v minulih petih letih dokazana s priznanji in uglednimi državnimi nagradami. Kot je še zapisano, naj bi imel Miler “namen do skrajnih meja zreducirati umetniško jedro tega gledališča in ga po principu osebnih zamer in lastnih privatnih interesov moralno in socialno diskreditirati”.

Med drugim so navedli, da si je Miler v novi sezoni namenil dve režiji, pri angažiranju zunanjih igralcev pa se “poslužuje prepotrebnih programskih sredstev”. Prav tako naj bi Miler v službo prihajal zgolj občasno in se ne udeležuje generalk in premier, kar po presoji članov ansambla kaže, da “svoje delo opravlja skrajno neustrezno, še več, privatistično”.

Upravni svet so člani ansambla ob tem povprašali, ali bodo takšno početje še naprej odobravali in mu pritrjevali ter s tem tvegali, da “čez stodesetletna tradicija slovenskega gledališča v Trstu ugasne”. Od umetniškega koordinatorja so igralci zahtevali, da jih polno zasede v za prihodnjo sezono predvidenih projektih.

Na Bredo Pahor se je s pismom obrnil tudi predsednik ZDUS-a Brane Šturbej in jo pozval k umiritvi razmer in zaščiti igralskega ansambla SSG Trst.

povzeto po clanku portala Sigledal
foto: vir