Petek, 14. junij 2024

Janez Klasinc (1929-2024)

V 95. letu starosti je umrl naš dolgoletni član, priznani slovenski igralec Janez Klasinc.

Bil je organizator prvega Borštnikovega srečanja slovenskih gledališč. Neizbrisen pečat je pustil v mariborski Drami. Janez je nastopal tudi na radiu, v operah in filmih.

Po srednji šoli je študiral na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. Leta 1953, po tretjem letniku študija, je sprejel delo v Kopru, kjer je bil tako igralec kot režiser, scenograf in urednik gledališkega lista. Po ukinitvi koprskega gledališča je delal v Okrajnem gledališču na Ptuju in nato do upokojitve ostal stalni član Drame SNG Maribor.

V Mariboru je odigral okoli 130 vlog. Janez Klasinc je bil razpoznaven po svoji humorni noti, ki jo je znal dodati mnogim vlogam; bil je tudi priljubljen filmski igralec (Jara gospoda, Vdovstvo Karoline Žašler, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica, Veselo gostüvanje … Leta 1974 je prejel Borštnikovo nagrado za vlogo Kadivca v Partljičevi komediji Ščuke pa ni.

Janez Klasinc je bil dolgo vrsto let član ekipe gledališčnikov, ki je sodelovala v vedrem delu oddaje Mariborski feljton Radia Maribor. 

Janez počivaj v miru. Vsem Janezovim sorodnikom in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.

Janez Klasinc in Ondina Otta Klasinc / Foto: Wikimedia/Egon Kaše
Janez Klasinc in Ondina Otta Klasinc Foto: Wikimedia/Egon Kaše
Janez Klasinc in Ondina Otta Klasinc
Janez Klasinc in Ondina Otta Klasinc