Poročilo komisije

DOBITNIKI ŠTIPENDIJ SKLADA JERNEJA ŠUGMANA 2018

 

Strokovna komisija za štipendije in druge dejavnosti Sklada Jerneja Šugmana v sestavi: režiser in profesor na AGRFT Jernej Lorenci, dramaturginja in kustosinja mag. Tea Rogelj, koreografinja in profesorica na AGRFT Tanja Zgonc, samozaposlena v kulturi, igralka Maruša Majer in predsednik komisije – igralec, član SNG Drama Ljubljana Nik Škrlec se je soglasno odločila, da enoletno štipendijo prejmejo:

 

Brina Klampfer  za nadaljevanje izobraževanja na AGRFT – projekt, ki ga bo razvijala, nosi delovni naslov Vaja za vojno.

Brina Klampfer, samozaposlena v kulturi, že leta deluje v slovenskem gledališkem prostoru kot vsestranska ustvarjalka: režiserka, igralka, dramaturginja in producentka. Ob študiju primerjalne književnosti je obiskovala delavnice dramskega pisanja, režirala lastne avtorske projekte, ustanovila literarno revijo Ocvirk, je soustanoviteljica Društva študentov primerjalne književnosti in KUD Krik ter vodja Festivala dramske pisave Vzkrik. Delovala je na Festivalu Borštnikovo srečanje, Mladi Levi, v Mini teatru. Kot dramaturginja sodeluje s Tinom Grabnarjem, Sebastjanom Staričem in Silvanom Omerzujem. Svoje izobraževanje bi rada nadaljevala na AGRFT. Projekt, ki ga bo razvijala, nosi delovni naslov Vaja za vojno. Idejno je trdno zasnovan v sklopu zgodovine in intimnega dojemanja velikih zgodovinskih premikov generacije, rojene na področju nekdanje Jugoslavije med letoma 1974 in 1984.

Komisija meni, da je Brina Klampfer, ki s talentom in vnemo neumorno raziskuje gledališče zelo dragocena za slovenski gledališki prostor in ji zato podeljuje enoletno štipendijo Sklada Jerneja Šugmana.

 

 Urša Kavčič, za umetniško izpopolnjevanje v tujini na New York Film Academy.

 

Urša Kavčič je v času študija na AGRFT v Ljubljani pokazala širok igralski razpon  in svež pristop k igri, kar ji je prineslo akademijsko nagrado Zlatolaska. V času študija je pela v zboru Carmen Manet, se dodatno učila solo petja, nastopila v muzikalu Rent Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer je dokazala svojo pevsko in plesno nadarjenost. Prav slednjo želi izpopolniti in nadgraditi s študijem muzikala na New York Film Academy, kjer je letos uspešno opravila sprejemne izpite za enoletni študijski program Musical Theatre. S svojo vizijo in željo po deljenju pridobljenega znanja obeta, da bo pripomogla k razvoju muzikala na slovenskih odrih. Prepričani smo, da se bo študija lotila z igralsko veščino in predanostjo odgovorne ustvarjalke, zato ji Sklad Jerneja Šugmana podeljuje štipendijo za njeno umetniško izpopolnjevanje na New York Film Academy.

 

Gaja Pöschl za Raziskovalno nalogo o zgodovini in delovanju Združenja dramskih umetnikov Slovenije od leta 1918 do danes

Gaja Pöschl je po izobrazbi univerzitetna diplomirana literarna komparativistka in profesorica zgodovine, zaposlena je kot šepetalka v SNG Drama Ljubljana. Študij na Filozofski fakulteti v Ljubljani je zaključila z najvišjimi ocenami. Njena magistrska naloga Dramska ustvarjalnost slovenskih zdomcev v Argentini 1947-1991 pri mentorju prof. dr. Janezu Vrečku dokazuje odličnost. Kot študentka se je dodatno izobraževala, svoje izkušnje je pridobivala v Mestnem muzeju Ljubljana, Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Narodni in univerzitetni knjižnici, Šentjakobskem gledališču, na Televiziji Slovenija ter v Kulturni redakciji Radia Slovenija. Že več kot deset let za slednjo piše knjižne in filmske kritike, občasno pa objavlja prispevke tudi v reviji Sodobnost, gledaliških listih in drugih publikacijah.

Strokovna komisija verjame, da bo Gaja Pöschl, katere delovanje in zanimanje je vseskozi povezano s kulturo, zlasti pa z gledališčem, strokovno in ustvarjalno posvetila raziskavi o zgodovini in delovanju Združenja dramskih umetnikov Slovenije od leta 1918 do danes ter ji zato podeljuje enoletno štipendijo Sklada Jerneja Šugmana.

  1. 6. 2018

Saša Pavček, predsednica ZDUS-a in odgovorna oseba za Sklad Jerneja Šugmana