Petek, 20. september 2024

Jernej Gašperin

dobitnik Dnevnikove nagrade

Letošnjo Dnevnikovo nagrado za izjemno umetniško stvaritev na odru Mestnega gledališča ljubljanskega v pretekli sezoni je prejel igralec Jernej Gašperin za vlogo Noaha v predstavi Razpoka.

Uprizoritve MGL gledališke sezone 2023/2024 je ocenjevala t. i. Dnevnikova komisija v sestavi Gregor Butala (novinar kulturne redakcije Dnevnika), Jakob Ribič (dramaturg in mladi raziskovalec UL AGRFT) in Marjana Lenasi - Lipovšek (upokojena profesorica slovenskega jezika na Gimnaziji Poljane).

Dnevnikova komisija je soglasno odločila, da letošnjo Dnevnikovo nagrado za izjemen umetniški dosežek podeli dramskemu igralcu MGL Jerneju Gašperinu za vlogo Noaha v uprizoritvi Razpoka, ki jo je po predlogi Rrose Sélavy zrežiral Jan Krmelj.

Obrazložitev:

Uprizoritev Razpoka razpira distopično podobo sedanjosti, zaznamovano z nadzorom, pohlepom ter zlorabo moči, hkrati pa izziva naše ustaljene predstave o naravi sveta, ki ga živimo. Obe omenjeni razsežnosti se izrazito neposredno zgoščata v protagonistu Noahu, kot ga v premišljeni in natančni retrospektivi utelesi Jernej Gašperin. Ta svoj zagonetni lik skozi rekonstrukcijo njegove zgodbe na raznovrstne načine razplasti skozi odrski čas in čustvene lege: med mladostno igrivost in postopno usihanje, med angažirani idealizem in naraščajoča razočaranja, med ljubezen in krutost, agresijo in nežnost, navsezadnje tudi med občutek poslanstva ter vse večjo družbeno in intimno izolacijo – pri tem pa v ozračju nenehne napetosti, ki se naseli v njegov celotni izraz, vešče ohranja ravnotežje na zabrisani meji med resničnostjo in notranjimi demoni, spleteno v občutljivem sozvočju s soigralko ter celostno zasnovo uprizoritve.

Dragemu kolegu Jerneju čestitamo!