Četrtek, 5. september 2024

Štipendije Sklada Jerneja Šugmana

2024/25

Strokovna komisija v sestavi Mare Bulc, Mateja Demšič, Barbara Orel, Nina Šorak in Urša Kavčič (predsednica) je obravnavala pet prispelih prijav na razpis za štipendijo Sklada Jerneja Šugmana za študijsko leto 2024/2025 in odločila, da podeli pet štipendij.

Osnovni namen Sklada Jerneja Šugmana je štipendiranje mladih talentov s področja dramskih umetnosti za dodatno izpopolnjevanje ali šolanje. Med takimi ja letos najbolj izstopal nadobudni mladi igralec JAKOB ADAMIČ ŠEME, ki svojo igralsko pot začenja na prestižni Irski šoli The Lir National Academy of Dramatic Art, v sklopu Trinity College Dublin. Po zahtevnih sprejemnih izpitih, mu je bilo, kljub številni konkurenci, ponujeno mesto med šestnajstimi sprejetimi študenti triletnega programa. V svojo odlično prijavo, ki kaže jasno vizijo za prihodnost, je med drugim vključil tudi priporočilno pismo direktorja programa akademije The Lir. Ta ga je opisal kot nenehno ustvarjalnega, edinstvenega in vznemirljivega mladega umetnika.

Jakob je na tej akademiji že uspešno opravil enoletni študijski program in komisija verjame, da bo s svojim delom nadaljeval in tudi dosegel svoj potencial.

Kot drugi je komisijo prepričal JURIJ DREVENŠEK. Po mnogih uspešnih letih udejstvovanja v slovenskem kulturnem prostoru, je v zadnjih letih sodeloval v projektih, ki so se odvijali v Nemčiji, Avstriji, Avstraliji, ZDA, Veliki Britaniji, Rusiji, Srbiji, na Hrvaškem in na Švedskem. Tudi njegova prijava je kazala jasno vizijo, s katero med drugim izraža željo po izpopolnjevanju svojega znanja nemškega jezika. V septembru se bo tako udeležil jezikovnega tečaja, ki ga organizira Goethe inštitut v Ljubljani. Komisija je mnenja, da igralec izjemno prispeva k slovenski kulturi, kot tudi k razvoju le-te, prav tako pa z uveljavljenem svojega imena na tujem trgu, Slovenijo postavlja na zemljevid. S kritjem stroška tečaja nemškega jezika mu komisija želi omogočiti brezskrbno in intenzivno učenje, za katerega verjame, da se bo bogato obrestovalo.

Štipendijo Sklada Jerneja Šugmana prejme NINA KUCLAR STIKOVIĆ, ki se v letu 2024/25 vpisuje na doktorski študijski program Umetnost, smer Gledališče, na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Mlada umetnica nase opozarja že vrsto let, tako z dramaturgijami, priredbami dramskih besedil, dramatizacijami, kot tudi svojimi dramskimi besedili. Za svoje delo je leta 2023 prejela nominacijo za Grumovo nagrado, poleg tega pa že mnoge nagrade, med drugim nagrado za mlado dramatičarko na 51. Tednu slovenske drame, za dramsko besedilo Jutri je v sanjah izgledal drugače. Omenjeno delo avtorice je bilo leta 2023 uvrščeno tudi za maturitetno branje pri predmetu Teorija filma in gledališča na umetniških gimnazijah. Glede na njene dosedanje uspehe in dosežke, ji komisija brez zadržkov in z veseljem podeljuje štipendijo, saj verjame, da jo bo dobro izkoristila.

KATJUŠA GOLOBIČ svojo študijsko pot piše na prestižni Mountview Academy of Theatre Arts v Londonu. V letnik, kamor so vzeli 36 študentov, je bila sprejeta med približno 3500 prijavljenimi na avdicijo. Trenutno končuje zadnji semester prvega letnika študija s projektom Tuje Igre, kjer nastopa kot Hedda Gabler, v Ibsenovi istoimenski drami. Ta dejstva kažejo na kandidatkin velik talent in potencial, zato se je komisija odločila, da ji podeli štipendijo Sklada Jerneja Šugmana in jo z delnim financiranjem visoke šolnine tako podpre na njeni ustvarjalni poti.

Komisija se je odločila, da finančno pomoč prejme tudi ALJA BRAČUN, ki svojo študijsko pot nadaljuje na češki akademiji JAMU (Janáčkova akademie múzických umění), na smeri dramske režije. Kandidatka že vrsto let sodeluje pri različnih projektih v SNG Drama Ljubljana, s pridobljenimi izkušnjami pa si je ustvarila dobro podlago za nadaljnje delo in raziskovanje. Poleg študija in obštudijkega dela se je zadnji dve leti učila tudi češkega jezika, z namenom, da se je lahko prijavila na omenjeni študij. Komisija pozdravlja njeno delavno vnemo in ji z dodeljeno štipendijo Sklada želi omogočiti osredotočen in mirnejši študij.

Vsem novim prejemnikom štipendije iskreno čestitamo in jim želim uspešno delo.