Sreda, 17. januar 2024

Umrl je naš član, kolega in prijatelj Jurij Souček

Slovo doajena slovenskega igralstva

V 95. letu starosti je umrl veliki dramski, filmski in televizijski igralec Jurij Souček. Našo dramsko umetnost je obogatil z več kot 150 vlogami, neizbrisen pečat pa zapustil tudi na malih zaslonih in radijskih valovih.

Pogreb dragega Jurija bo v torek, 23. januarja ob 14h na ljubljanskih Žalah (vežica sv. Jurija).

Spominska slovesnost, posvečena Juriju Součku, bo 14. februarja ob 17.00 na Velikem odru Drame.

Igralec Jurij Souček se je rodil v Ljubljani, 5. aprila 1929. Po diplomi na igralski akademiji v Ljubljani leta 1953 se je zaposlil v ljubljanski Drami, kjer je ostal, z manjšim postankom v svoboden poklic, do svoje upokojitve leta 1989. Njegov gledališki opus obsega več kot 150 vlog. 

Veliko let je deloval tudi na televiziji. Bogata pa je tudi njegova radijska dediščina. Arhiv Radia Slovenija hrani več kot 600 radijskih iger.

Za svoje delo je prejel veliko nagrad in priznanj - leta 1961 Sterijevo nagrado v Novem Sadu, leta 1994 Borštnikov prstan, 2005 viktorja za življenjsko delo in 2019 priznanje zlati glas Združenja dramskih umetnikov. Leta 2018 je prejel Ježkovo nagrado za življenjsko delo.

V utemeljitvi so tedaj zapisali, da je Souček postal emblematična osebnost slovenske medijske kulturne krajine in pri tem omenili njegovo sijajno gledališko kariero. "Tako kot je h gledališču z žarom nenehnega raziskovalca pristopil zavzeto in premišljeno, je sprejel tudi nove medije in se že na začetku osebne kariere pridružil ustvarjalcem v različnih skupinah na nacionalnem radiu, ki so gradile specifično zvočno podobo izvirne radijske igre in podobno tudi na začetku delovanja slovenske televizije, še v času njenega eksperimentalnega in poskusnega delovanja pred več kot 60 leti."

Jurijevi družini, svojcem in prijateljem izrekamo iskreno sožalje. Naj počiva v miru!