Petek, 14. junij 2024

Veliki in iskreni aplavzi za gledališke ustvarjalke in ustvarjalce

59. Borštnikovo srečanje

Te dni je festivalsko dogajanje na vrhuncu, pozornost je usmerjena k predstavam v tekmovalnem programu, pred nami sta še dva dneva festivalskega programa, v nedeljo pa sledi sklepna slovesnost s podelitvijo festivalskih nagrad in Borštnikovega prstana.

“Borštnikovo srečanje letos poteka v sijajnem festivalskem vzdušju, gledališke predstave resnično navdušujejo, festivalsko občinstvo jih nagrajuje z iskrenimi in velikimi aplavzi. Predvsem pa smo zadovoljni, ker občinstvo polni dvorane do zadnjega kotička, kapacitete širimo z dodatnimi sedeži ali celo stojišči, da ljudje ne bi ostali pred vrati razprodanih gledaliških dvoran. Letošnji festival dokazuje, kako pomembno vlogo ima Borštnikovo srečanje za mesto, festivalsko občinstvo in slovenske gledališke ustvarjalke in ustvarjalce.”

Aleš Novak, umetniški direktor Borštnikovega srečanja

Jutri, v soboto, 15. junija, bo v Knjigarni Beletrina Maribor potekal pogovor ob izidu biografije igralca Jurija Součka, ki se je od nas poslovil v začetku letošnjega leta. Predstavitev knjige Glej ga, Součka! nas bo skozi besede avtorjeve hčere Hane Souček Martinc, urednice knjige Ane Ivančič in pisatelja Toneta Partljiča popeljala v preteklost, v svet okupirane Ljubljane in v čas, ko so se radio, televizija in gledališče šele začeli razvijati. Pogovor bo moderirala literarna kritičarka in urednica Petra Vidali.

V soboto bosta na ogled še dve predstavi; ob 17. uri v Dvorani Frana Žižka Angeli v Ameriki režiserja Ivice Buljana, v produkciji Miniteatra iz Ljubljane. Predstava je uvrščena v tekmovalni program. V spremljevalnem programu bo na ogled gledališki esej O govoricah enega najvplivnejših evropskih filozofov Mladena Dolarja, ki je na oder prvič stopil pred dvema letoma, v času pandemije. Dolar se ob pomoči igralca Blaža Šefa tokrat posveča še eni pandemiji, ki se je v našem času razmahnila kot še nikoli v človeški zgodovini – govoricam. Gledališki esej je nastal v produkciji Maska Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča. (Foto: Arhiv FBS)

Letošnje festivalsko dogajanje se bo sklenilo v nedeljo, 16. junija, ob 20. uri v Dvorani Ondine Otta Klasinc z zaključno slovesnostjo, na kateri bodo podelili festivalske nagrade in Borštnikov prstan, ki ga letos prejme prvak ljubljanske Drame Branko Šturbej. Prireditev v režiji Maše Pelko bosta povezovala igralca Blaž Dolenc in Žan Koprivnik, v umetniškem programu pa bosta nastopila plesalka in koreografinja Urška Centa in igralec Domen Novak. Sklepno prireditev si bo moč ogledati na TVSLO1 ob 21. uri.