Nedelja, 26. maj 2024

Evgen Car praznuje

80 let našega priznanega umetnika

24. maja je osemdeset let dopolnil priznani vsestranski gledališki ustvarjalec Evgen Car.

V Dobrovniku rojen kolega Jenij se je po končani osnovni in srednji šoli vpisal leta 1959 na AGRFT, kjer je z vlogo Zdravnika v Lepi Vidi Ivana Cankarja absolviral (1968) in 1974 diplomiral. Že med študijem je sodeloval z Mladinskim gledališčem v Ljubljani (kasneje imenovano Slovensko mladinsko gledališče), s sezono 1968/69 se je zaposlil v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Drama Maribor in tam služboval do konca 1979. Od 1980 pa do upokojitve 2008 je bil član Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Po upokojitvi je sodeloval z MGL, Gledališčem Koper (GK) in Slovenskim ljudskim gledališčem v Celju (SLG Celje). Ob igralskem poklicu se je uveljavil tudi kot avtor dramskih besedil in uspešen vinogradnik.

Pred časom je izšla njegova avtobiografija Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi. To je zgodba o optimizmu, naivnosti, zaupanju, minljivosti, drugačnosti, ljubezni, močni volji in veri, da se da marsikaj narediti, če se hoče. V njem nas Car popelje iz svojega rojstnega Dobrovnika po vmesnih postajah vse do Ljubljane, tamkajšnjih izzivov in preizkušenj ter nazaj do Dobrovnika k njegovi trti: “… v svojo zidanico k izviru in izvoru … k svojemu naravnemu okolju … kjer sem najbližje sebi in kjer sem lahko najbolj to, kar v resnici sem …” kot piše v knjigi.

Knjigo kolega Jenija najdete na spletnih straneh ZKP RTV Slovenija.

V pogovoru za STA je nedavno napisal, da je avtobiografsko besedilo izdal, ker se zaveda, da sta gledališče in gledališka umetnost minljiva. “Prav tako sem hotel spisati nekaj, kar bo ostalo, zlasti za moje otroke in vnuke,” je še dejal Car.

Za svoje delo je leta 1980 prejel nagrado Prešernovega sklada. Leta 1991 je bil izbran za Prekmurca leta in postal častni občan Dobrovnika leta 2006. Sedem let kasneje ga je Združenje dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo nagradilo z odličjem Marija Vera.

Dragi Jenij iskrene čestitke za rojstni dan!

Evgen Car Jeni / Foto: Tone Stojko
Evgen Car Jeni Foto: Tone Stojko
Jenij
Jenij