Torek, 3. september 2024

Darja Reichman, dobitnica nagrade julija za sezono 2023/2024

Nagrado julija, ki nosi ime po muzi našega največjega pesnika, Prešernovo gledališče Kranj v sodelovanju z Gorenjskim glasom in Mestno občino Kranj podeljuje od leta 2017, in sicer igralcu ali igralki domačega ansambla, ki je v minuli sezoni s svojo stvaritvijo najbolj prepričal/-a gledalce in strokovno žirijo.
Za nagrado sezone 2023/2024 so se potegovale igralske stvaritve v uprizoritvah Zadnji Hamlet, Predsednice, Harun in morje zgodb in Boj na požiralniku.


Gledalci so po ogledu predstav glasovali za igralsko stvaritev, ki je bila po njihovem mnenju najboljša, med finalisti pa je po strokovni presoji odločala žirija, ki so jo sestavljali dramaturginja Vilma Štritof (predsednica), novinar Gorenjskega glasu Igor Kavčič in predstavnica gledalcev Barbara Logar.


Soglasno so se odločili, da nagrado julija za najboljšo igralsko stvaritev v sezoni 2023/2024 prejme igralka Darja Reichman za vlogo v predstavi Boj na požiralniku Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca v režiji Jerneja Lorencija (koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj).


“Darja Reichman v pripovedovalski vlogi proznega besedila Prežihovega Voranca predstavo uvede in jo zaključi ter tako vzpostavi pripovedni okvir, znotraj katerega besedo pisatelja prevzamejo tudi drugi trije igralci in se izkažejo kot izvrstni interpreti. Vendar ima Darja Reichman igralsko in dramaturško posebno vlogo. Njen uvod v trpeči in izčrpavajoči ritem predstave je mnogo več od literarnega podajanja bogatega in pretanjenega besedila. V statičnem, a mehkem sedečem položaju gledalce med pripovedovanjem uvede v svet nenehnega boja s kruto naravo in izkoriščevalskimi lastniki ter ves čas minuciozno premika vizuro, skoz katero počasi in pozorno odkriva pomenske plasti, sklene ga pa v manj zanesenem tonu. Z vztrajanjem v natančni izreki besedilo sublimira tako, da ugledamo njegovo lepoto in kompleksnost, z odmerjenim ritmom pa evocira občutenje gledalca in razpira prostor za premislek. Z neposrednim pogledom v občinstvo to nagovarja osebno in v tistem trenutku, v pogledu na dogajanje na odru pa se pomudi ravno toliko, da besedilo učinkuje kot komentar. Svojo minimalistično oblikovano, vendar igralsko dinamično pripovedovalsko bravuro Darja Reichman dopolni še z mučno ponavljajočim svatovskim plesom in tako izoblikuje kompleksno performativno stvaritev.”

Žirija za nagrado julija pa letos ni mogla mimo vloge Maričke v črni komediji Wernerja Schwaba Predsednice v režiji Jureta Novaka. V njej je igralka Tina Resman navdušila občinstvo, ker pa pravilnik ne omogoča, da bi nagrado podelili gostujočemu igralcu, si je žirija dovolila vzeti pravico, da jo počasti s posebno omembo.


Nagrado julija bodo v Prešernovem gledališču slovesno podelili 14. septembra 2024 po prvi premieri v tej sezoni – to bo prva slovenska uprizoritev besedila Kot vsa svobodna dekleta Tanje Šljivar v režiji Mojce Madon.

Iskrene čestitke!

Darja Reichman / Foto: Uroš Abram
Darja Reichman Foto: Uroš Abram
Darja Reichman, Boj na požiralniku / Foto: Nada Žgank
Darja Reichman, Boj na požiralniku Foto: Nada Žgank