Četrtek, 28. december 2023

Javni poziv Združenja dramskih umetnikov Slovenije k preprečitvi propada kulture

Ohranjanje kulture je stalen proces, ki zahteva skupna prizadevanja posameznikov, skupnosti, vlade in organizacij. Vsakršno ukinjanje že tako preskromnih kulturnih ter umetniških vsebin, delovanj in skozi čas vzpostavljenih orodij, pomeni prekinitev spodbujanja kulturne pismenosti in ozaveščenosti o pomenu umetnosti in kulture za družbo kot celoto. Slednje vodi v propad kulture, kar lahko povzroči vrsto negativnih posledic, ki prizadenejo posameznike, skupnosti in družbo kot celoto.

Kulturni razpad namreč prispeva k družbenemu razpadu, saj slabijo skupne vrednote in dogovorjene norme, ki posameznike povezujejo v skupnosti in v državno oziroma narodovo telo. Slednja, že udejanjana dejanja, kot vidimo, že povzročajo vse večjo družbeno razdrobljenost in razpad socialne kohezije. Izguba kulturne identitete, tako kot vse bolj negotova ekonomska varnost, pa povzroča napetosti in konflikte, ki poudarjajo razlike v vrednotah in prepričanjih posameznikov in skupin skupne države, kar zanesljivo povzroča različne vrste in stopnje nesporazumov, diskriminacij in zlahka vodi v nasilje.

Preprečevanje propada kulture je zapleten in večplasten izziv, ki temelji na spodbujanju medsebojnega ter splošnega razumevanja. Posameznika vodi k strpnosti, sočutnosti, povezanosti in solidarnosti. Nujnih elementov zmanjšanja konfliktov, ki izhajajo tako iz kulturnih razlik med člani pripadne skupnosti, kot iz prepoznanih razlik v primerjavi z drugimi, živečimi izven skupne celote.

Skupnosti, ki izgubijo svoje kulturne temelje, postanejo ranljive za izkoriščanja, manipulacije in zunanje vplive, zato sta umetnost in kultura osnovno orožje v boju za ohranitev lastne identitete.

Ddr. Boris Mihalj, predsednik Društva ZDUS