Petek, 19. januar 2024

38. recital Prešernove poezije

Vabimo članice in člane k udeležbi

Bliža se 8. februar, dan, ko naše združenje organizira tradicionalni recital Prešernove poezije pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani. 38. recital se bo pričel točno ob 12h s Prešernov Zdravljico. Letos ga bosta prenašala Radio Slovenija - Program Ars in TV Slovenija 1.

Članice in člane Združenja dramskih umetnikov Slovenije in študente/ke dramske igre in umetniške besede na AGRFT vabimo, da se odzovejo našemu povabilu za nastop.

Nastopajoči interpretirajo Prešernove pesmi po lastnem izboru. Prosimo vas le, da nam v tajništvo društva sporočite svoj izbor. Še posebej veseli bomo, če se kdo javi za recitacijo Zdravljice.

Recital Prešernove poezije izpolnjuje svoj namen in dokaz so številni poslušalci na trgu in pred radijskimi sprejemniki. Prireditev se je pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Nastala je kot odgovor na namero nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže. Danes pa je ta prireditev ulično gledališče in praznik slovenske besede.

Recital bo povezovala Lucija Grm. Prenašali pa ga bodo tudi po zvočnikih v Stari Ljubljani, Kopru, Vrbi na Gorenjskem. K prenosu recitala po mestnih ulicah in trgih vabimo tudi ostala slovenska mesta in kraje. Pišite nam za dodatne informacije. 

Recital bo ZDUS organiziral s pomočjo društvenih enot letos tudi v Novi Gorici in Mariboru.

38. recital Prešernove poezije
38. recital Prešernove poezije
38. recital Prešernove poezije
38. recital Prešernove poezije
38. recital Prešernove poezije