Nedelja, 6. oktober 2024

Spolna vzgoja II: Borba

Posebna nagrada Jovana Ćirilova in nagrada občinstva na Bitefu

Posebno nagrado Jovana Ćirilova in nagrado občinstva na Bitefu je prejela predstava Spolna vzgoja II: Borba v režiji Tjaše Črnigoj in v koprodukciji Nove pošte (Mladinsko in Maska Ljubljana) ter Mesta žensk.

“Spolna vzgoja II: Borba v režiji Tjaše Črnigoj se z namenom, da bi raziskala, kako je abortus pristal v ustavi Jugoslavije, opre na našo skupno preteklost, to pa nato poveže z današnjim časom, ko ženskam v marsikateri državi to pravico znova kratijo. Navdušili sta nas dostopnost in interaktivnost, s katerima so izvajalke predstavile gradivo, pa tudi način, kako nas predstava opominja, naj nikoli ne pozabimo na veliko borbo, ki so jo bojevale ženske in ki se še nadaljuje. Posebno cenimo način, kako opozori na moško nasilje. Take predstave so nujne, ker izobraževanja o spolnosti v naši družbi skorajda ni. Zato predstavi Spolna vzgoja II: Borba podeljujemo posebno nagrado.”

Predstava avtoric Tjaše Črnigoj, Sendi Bakotić, Vande Velagić, Tijane Todorović in Lene Lekše je del niza predavanj-performansov Spolna vzgoja II, ki je v sezoni 2022/2023 nastal na Novi pošti in z različnih zornih kotov ter z raznolikimi uprizoritvenimi praksami osvetljuje pravico do seksualnega užitka kot temeljno spolno pravico v okviru človekovih pravic. V petem, zadnjem delu – Borbi – ustvarjalke rekonstruirajo prizadevanja za reproduktivne pravice v Jugoslaviji, ki so se spolnih pravic dotikala zgolj implicitno, a so utrla pot za to, da danes lahko sploh govorimo o pravici do seksualnega užitka.

Oseminpetdeseta izvedba kultnega Bitefa, katerega moto je bil Lepota (ne) bo rešila svet(a), se je končala včeraj s podelitvijo nagrad najboljšim. Drugo posebno nagrado je žirija dodelila predstavi Karoline Bianchi Cadela Forca Trilogy 1: The Bride and the Goodnight Cinderella, grand prix Mire Trailović pa je prejel performans Jasne Jasne Žmak this is my truth, tell me yours.

Iskrene čestitke!

Spolna vzgoja II: Borba / Foto: Jelena Janković
Spolna vzgoja II: Borba Foto: Jelena Janković
Gostovanje Spolne vzgoje II: Borba na Bitefu / Foto: Jelena Janković
Gostovanje Spolne vzgoje II: Borba na Bitefu Foto: Jelena Janković
Gostovanje Spolne vzgoje II: Borba na Bitefu / Foto: Jelena Janković
Gostovanje Spolne vzgoje II: Borba na Bitefu Foto: Jelena Janković
Pogovor na Bitefu / Foto: Jelena Janković
Pogovor na Bitefu Foto: Jelena Janković