Torek, 28. maj 2024

Župančičeve nagrade 2024

Aldo Kumar, Tjaša Črnigoj, Anja Novak in Urša Vidic

Priznanje Mestne občine Ljubljane za življenjsko delo letos prejme skladatelj Aldo Kumar, za dveletno ustvarjanje pa so nagrajene režiserka Tjaša Črnigoj, igralka in pesnica Anja Novak ter vizualna umetnica in scenografka Urša Vidic.

Dobitnik letošnje Župančičeve nagrade za življenjsko delo je naš priznani skladatelj Aldo Kumar, ki je tesno povezan tudi z gledališčem. 

Aldov opus obsega simfonična dela, kantate, samospeve, komorna dela, izvirno glasbo za gledališke predstave in filme ter multimedijske projekte. Obsežen je tudi njegov opus zborovske glasbe. Dejaven pa je tudi na pedagoškem področju. Aldo Kumar je redni profesor za glasbo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi Kozinovo (2021), nagrado Prešernovega sklada (2010), tri Borštnikove nagrade za gledališko glasbo (2003, 2004, 2005), Sterijino nagrado za gledališko glasbo (1987) in nagrado zlata ptica (1984), so izpostavili še v obrazložitvi.

Gledališka režiserka Tjaša Črnigoj deluje tako na institucionalni kot na neodvisni sceni. Ustvarjanja v gledališču se loteva izrazito snovalno, v zadnjem času pa se še posebej osredotoča na dokumentarno gledališče. Lani je v programu Nova pošta Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana ter koprodukciji festivala Mesto žensk (so)ustvarila in režirala odmeven projekt Spolna vzgoja II.

Dramska igralka Anja Novak je že desetletje razpeta med številna področja in je za svoje delo prejela vrsto priznanj, od študentskih Prešernovih nagrad za avtorski projekt – magistrsko predstavo Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev in za predstavo 1981, vesne za vlogo Jasne v filmu Prespana pomlad, Borštnikove nagrade za mlado igralko do Grumove za dramski prvenec Tekst telesa. Je tudi avtorica pesniške zbirke Rane rane.

Scenografka Urša Vidic ima v opusu več kot 60 scenografij. Nepogrešljiva je kot sodelavka vseh osrednjih ljubljanskih gledališč. Njenumetniški pečat je viden v številnih gledaliških predstavah v zadnjih dveh letih. še posebej v Mrakijadi v režiji Nine Rajić Kranjac ter v Angelih v Ameriki. Sodelovala pa je tudi pri skupinski razstavi So_OBSTOJ v Mestni galeriji Ljubljana.

Vsem nagrajencem iz srca čestitamo! Bravo!

 

Aldo Kumar, skladatelj / Foto: Wikipedia
Aldo Kumar, skladatelj Foto: Wikipedia
Tjaša Črnigoj, režiserka / Foto: Rromir Imami, HNK Ivan pl. Zajc, Reka
Tjaša Črnigoj, režiserka Foto: Rromir Imami, HNK Ivan pl. Zajc, Reka
Anja Novak, dramska igralka / Foto: Luka kaše, SIGLEDAL
Anja Novak, dramska igralka Foto: Luka kaše, SIGLEDAL
Urša Vidic, scenografka / Foto: Mesto žensk, Mrežni muzej
Urša Vidic, scenografka Foto: Mesto žensk, Mrežni muzej