Torek, 8. oktober 2024

Vabilo na delavnico

Pisanje za lutkovno in predmetno gledališče

Enota Dramske pisateljice in pisatelji (DPP) ZDUS vabi na delavnico PISANJA ZA LUTKOVNO IN PREDMETNO GLEDALIŠČE, ki jo bo vodila MARTINA MAURIČ LAZAR,

igralka in lutkovna animatorka ter članica ansambla LGL, ki se kot pedagoginja in lutkovna režiserka posveča avtorskim izrazom pri lutkovnem/gledališkem ustvarjanju. Je docentka za lutkarstvo na AGRFT ter predsednica društva slovenskih lutkovnih umetnikov UNIMA.

V petek, 11. oktobra 2024, ob 16. uri na AGRFT, Aškerčeva 5 (ŠO 1).

Delavnica bo trajala dve uri in pol (60’ predavanje, 90’ participativni del).

V nasprotju z logocentrično naravo dramskega gledališča, pisanje za lutkovno gledališče omogoča, da besedilo prevzame dopolnilno ali celo pomožno vlogo. S tem ko lutkovno gledališče decentralizira vlogo besede, vabi k razmisleku o jezikovnem minimalizmu, ki lutkovno gledališče povezuje z nekaterimi smermi modernistične in avantgardne dramatike, kjer sta simbolika in abstrakcija v ospredju pred mimetičnim ali opisnim dialogom. Ta perspektiva spreminja vlogo besedila iz psihološkega realizma v metafizično raziskovanje. V tem smislu pisanje za lutkovno gledališče pogosto vključuje poetično zgoščenost, jezik in beseda pa postaneta enako materialna kot so materialni les, pena ali vrvi. Lutka kot abstraktna figura, ki ji nobena pojavna oblika ni bolj lastna kot druga, omogoča, da je besedilo razdrobljeno, simbolistično ali poetično ter da izziva antropocentrično pojmovanje dramskega dialoga.

Na delavnici bomo na podlagi predstavitve različnih lutkovnih tehnik in gledališča predmetov preizkušali različne besedilne forme in poskusili detektirati, kako se različne tehnike razlikujejo v odnosu do zapisane in govorjene besede. Vabljeni, da pred delavnico pošljete ali pripravite kratek odlomek (eno stran) iz že napisanega teksta, ki bi ga želeli preizkusiti.

Prijave na delavnico sprejemamo do 9. oktobra!